A jelek szerint a halasi menekültsegítők belefáradtak a szélmalomharcba: túl sok a munka, kevés az önkéntes, és nem csatalkoznak újabbak. Emellett saját raktárhelyiséget sem kaptak a kiskunhalasi állomáson. Ha a menekültsegítők kiesnek a rendszerből, tetőzhet az amúgy sem kis feszültség a kiskunhalasi gyűjtőpont közelében.
Augusztus 31-ével felfüggesztette működését a kiskunhalasi MigSzol – közölte Facebook-oldalán a MigSzol Halas.
“Ezt a munkát ezzel a létszámmal és ilyen körülmények között folytatni nem tudjuk, nem bírjuk” – írták.
Az önkéntesek a halasi állomáson segítették a migránsokat. Tevékenységüket azért függesztik fel, mert elkészült a GYODA, azaz az ideiglenes drótkerítés a határon. Emellett nem jutottak olyan raktárhelyiséghez, amit folyamatosan használhattak volna. Abbahagyják a migránsok segítését azért is, mert nem csatlakoztak hozzájuk újabb segítők és szervezetek (tolmácsok, aktivisták), és egyszerűen nem bírnak el a munkával.
Mint írták, köszönik a segítséget mindazoknak, akik adománnyal, támogatással, médiafelülettel, jó szóval biztatták őket, és segítettek céljaik elérésében.
“Talán ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy Halas egy másik arcát is megmutassa. Talán sikerült bizonyítani, hogy igenis értékes és eredményes a civil kurázsi, hogy léteznek elvek, pártok, világnézeti különbségek felett álló értékek, amelyeket NEM képviselni bűn” – írták a halasi önkéntesek vezetői.
Nagy a feszültség Kinskunhalason
Kiskunhalason, ugyanúgy, mint a többi migrációs gócponton, óriási a menekültügyi túlterheltség, amelyet az önkéntesek tevékenysége enyhített valamelyest.
Az elmúlt napokban kétszer is érkezett hír rendzavarásról a kiskunhalasi gyűjtőpontról. Pénteken még tárgyalás útján csillapították le a kedélyeket a rendőrök: a migránsok gyorsabb ügyintézést, jobb ételt akartak, és azt mondták, ha ezeket nem teljesíti a rendőrség, akkor vagy kitörnek a táborból, vagy felgyújtják. Vasárnap már könnygázt vetettek be a rendőrök, amikor tömegverekedés tört ki hetven migráns között, a hírek szerint azért, mert egy csoport nehezményezte a megítélésük szerint lassú ügyintézést, az ujjlenyomatok rögzítését, ezért egy követ dobtak az egyik távozó csoport tagjai közé.
(HVG)