2015. augusztus 31., hétfő

Egyiptom partjai mentén találták meg a Föld egyik legnagyobb gázkészletét

Olaszország legnagyobb olaj- és gázipari vállalata, az Eni bejelentése szerint találtak egy új gázmezőt Egyiptom partjai mentén, ami valószínűleg a Föld egyik legnagyobb ismert gázkészlete lehet.
A vállalat közleménye szerint az újonnan feltárt gázmező Egyiptom egészének földgázfelhasználását fedezni tudja a következő néhány évtizedre. Az eddig ismert adatok alapján a gázmező mintegy 850 milliárd köbméter készletet jelent, és a Földközi-tenger mélyén, Egyiptom partjai mentén 1450 méteres mélységben, mintegy 100 négyzetkilométer területen helyezkedik el. Az Eni bejelentése szerint ez az eddigi legnagyobb ismert gázmező Egyiptom és a Földközi-tenger területén, de lehetséges, hogy a Föld legnagyobb gázkészletei közé sorolható.
Könnyen lehet azonban, hogy az olasz vállalat mérési eredményei már korábban ismertek voltak. Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán személyes megbeszélést tartott Abdel Fattah El-Szisszi egyiptomi államfővel, ahol véglegesítették az új szabadkereskedelmi egyezményre vonatkozó megállapodást. Egyiptom várhatóan még 2016 során csatlakozik az Eurázsiai Gazdasági Unió szabadkereskedelmi zónájához. Ennek lehetősége először februárban, Vlagyimir Putyin Kairóban tett látogatásakor került megvitatásra, miután az ország tavaly év végén benyújtotta a csatlakozási kérelmet. Mohamed Elbadri, Egyiptom oroszországi nagykövete akkor közölte, hogy megkezdődött a tárgyalási folyamat, de a feltételek következő egy év során még nagy mértékben módosulhatnak.
Putyin most újból megerősítette: Egyiptom csatlakozik az eurázsiai szabadkereskedelmi övezethez. Oroszország a közeljövőben fokozza a gabonaexportot Egyiptomba, ami már most is az egyiptomi felhasználás mintegy 40%-t teszi ki. Oroszország emellett részt vesz majd az egyiptomi élelmiszeripar modernizálásában. A két ország most megállapodott egy közös terrorellenes front létrehozásáról, ami Szíriával és más térségi államokat közös erővel lép majd fel az “Iszlám Állam” nevű terrorszervezet ellen. Februárban megállapodást írtak alá az ország első atomerőművének megépítéséről is, ami további energetikai együttműködések megalapozását jelenti. Az új földgázmező kitermelésében így jóval nagyobb eséllyel vehetnek részt az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamainak energetikai cégei. Az eurázsiai szabadkereskedelmi zónán belül ugyanis a tranzit nagyságrendekkel olcsóbb, miközben Európa csak újabb akadályokat emel az orosz gázprojektek elé.

http://hidfo.ru/2015/08/egyiptom-partjai-menten-talaltak-meg-a-fold-egyik-legnagyobb-gazkeszletet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése