David Cameron brit miniszterelnök szerint a nyugati országok alapvető változtatásokat akarnak Irán politikájában, miután sikeresen megállapodtak az atomprogram kontroll alatt tartásáról.
Cameron szerint a nyugati országok elsősorban Irán Közel-Kelet-politikájának módosítását várják. A hétvége folyamán a brit miniszterelnök megbeszélést folytatott Hasszán Rohani iráni elnökkel, és közölte vele a szíriai és jemeni helyzettel, valamint a térségi terrorizmussal kapcsolatos politikában elvárt változtatásokat. A brit kormányfő egyben azt is közölte, hogy a végleges megállapodást követően újranyitják a teheráni brit nagykövetséget.
Cameron szerint az atomprogrammal kapcsolatos megállapodás egyenes következménye, hogy Irán a nyugati országok elvárásainak megfelelően változtatni fog térségi politikáján, mert az Irán számára is “sokkal jobb, mint az alternatíva”. A brit kormányfő az NBC hírügynökségnek nyilatkozva egyértelműen kijelentette, hogy az alternatíva mit jelent;
“a nyugati országok katonai beavatkozást kezdtek volna Irán ellen, ha az nem hajlik az együttműködésre.”
A kormányfő elmondása szerint az atomprogrammal kapcsolatos megállapodás nem csak az iráni atomfegyver megépítésének megakadályozását és a katonai beavatkozás elmaradását jelenti, hanem a gazdasági szankciók eltörlését, ami “pozitív hatással lesz a Közel-Kelet biztonságára és gazdasági fejlődésére”.
Szombaton Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője bejelentette, hogy Irán nem hajlandó változtatni biztonságpolitikáján és térségi politikáján a nemzetközi befektetők miatt. Az iráni politika radikális változásának azonban mostanra egyre kevesebb akadálya van; az elméletben a legfelsőbb vezető irányítása alatt álló ország politikusai mostanra számos megállapodást aláírtak a nyugati befektetőkkel, akik Teheránban állandó képviseletet működtetnek. A nyugati országok részéről mutatkozó agresszív nyomásgyakorlás hatására megállapodás született többek között arról, hogy Iránban amerikai és brit vállalatok kitermelési engedélyt kapnak, és Irán vegyes tulajdonú vállalatokon keresztül fog olajat, földgázt exportálni a nyugati országokba.
A Közel-Keleten zajló geopolitikai átrendeződés első áldozata a volt szaúdi uralkodó volt, és egy ilyen helyzetben Hamenei ajatollah is könnyen végezheti úgy, mint a világ más országainak kompromittálódásra nem hajlandó vezetői (pl. Hugo Chavez).


http://hidfo.ru/2015/07/cameron-alapveto-valtozasokra-szamit-az-irani-politika/