Elárasztják a toxikológiát a drogos vagy részeg fiatalok, múlt héten kilenc rohamkocsi állt sorba a sürgősségi bejáratánál. A dizájnerdrogot használók száma egy év alatt megnégyszereződött, az osztály kinőtte magát. A mentősök dühöngenek, hogy máshova alig jut kocsi.
Elszakadt a cérna egy mentősnél a hétvégén, és egy fényképet posztolt a Facebookra, amin sorban álló mentőket lehet látni a fővárosi klinikai toxikológia sürgősségi betegellátó osztálynál. Miért nem jut mentő az igazi betegekhez pénteken és szombaton este? Mert sorban állnak „beteget” átadni 40-50 percig a toxikológián, részeg 14-20 éves fiatalokat töménytelen mennyiségben.
8583277_1093b81746f0ceae7c3b3ded337dbc3e_wm
A poszt alatt parázs vita alakult ki mentősök és ellátók között. Egy megjegyzés szerint “egy erős hétvégén a géppark egynegyede áll a toxin”. Az Index mentős forrása szerint “ez standard, hogy hétvégén a toxi meg trauma bedugul. Néha eszkalálódik és akkor puffogás van, de lófasz se történik.”
Egy másik kommentelő szerint: “A toxikológián ki kell várni az egységnek a rendhagyóan hosszú vizsgálatot, mire a menetlevélre rákerül a betegátvételt igazoló pecsét, ami két órán keresztül is eltarthat. Ezért a sorban állás.”
“3,5 órára esetkocsi nélkül van 120000 ember! Ez a probléma a toxin több évtizede megvan, mégse tesz senki semmit a megoldására! 9 autó állt sorba úgy, hogy 2 közben elment. El kéne gondolkodni odafönt, hogy közel 2,5 millió ember toxikológiai ellátása hogy valósítható meg 1 vagy 2 orvossal, és pár szakképzett ápolóval.” – kommentálja a helyzetet egy mentős.
Az orvosok szerint viszont a toxikológiára érkező betegek sokszor speciális kezelést igényelnek, amit más kórházban nehézkes lenne megadni. Egyikük szerint: “a toxicologiai szakellátás több szempontból sem integrálható hagyományos sürgősségi osztály kereteibe.  Azok a betegek akik valamelyen okból legyen az “anyag”, alkohol vagy gyógyszer, illetve bármely olyan mérgezéses állapotot kiváltó előidéző egyéb szert használtak, az esetek többségében megváltozott tudatállapotba kerülnek. Ha ehhez még feltételezzük az esetek egy részében a fennálló pszichiátriai kórképet, máris világossá válik, hogy az ilyen betegek ellátása miért is igényel speciális körülményeket. Ezen páciensek egy jó része önveszélyeztető állapotban van, egy része pedig a mérgezés lezajlásának időintervalluma alatt agresszív, esetenként másokra nézve is, vagy épp közveszélyeztető állapotba kerülhet. Ez természetesen független attól hogy a mérgezés véletlen vagy szándékos eredetű.”
Egy másik megjegyzés tanúsága szerint: “A toxikológusokat sem irigyli senki, nekik is kijár a tisztelet: Múltkor volt szerencsém egy beteget a toxikologiára kísérni, és úgy ítéltem meg, hogy oda nem orvos kéne, hanem ördögűző. Úgy néztek ki ott az emberek, mint a Démonok között című filmben, mondtam is, hogy le a kalappal az ápolók türelme miatt.” Ezt egy ápoló írta.
Egy, az Index által megkérdezett toxikológus szerint az ilyen torlódások egyre gyakoribbak lesznek, ugyanis az elmúlt egy évben megnégyszereződött a dizájnerdrogot használók száma a fővárosban. Egyértelmű, hogy a jelenlegi központ kinőtte magát a Péterfy utcában, át kellene helyezni egy jobb helyszínre, például a Honvéd kórházba.
A mentősök egyébként azért érzékenyebbek mostanában, mert sok cikk jelenik meg arról, hogy nem érnek ki időben a betegekhez. Biztos árnyalja a képet, ha tudjuk, hogy hétvégén ennek többek között mi lehet az oka. Ettől még a helyzet nem jó, az érintettek így vonták le a konklúziót: nem csak a tehetetlen autósok vagy a rossz címek miatt veszítenek értékes perceket. A mentőautók Budapesten az esetek felében a kórházakban vesztegelnek a betegek elhúzódó átadása miatt.
  1. A fiatalok mérgezik magukat, az OMSZ megmenti őket, Azonban ezt az elmúlt évek tapasztalatai alapján lehet tudni, hogy pl. egy szombat este dömping lesz. Nem hibáztatni kéne senkit, hanem felkészülni a fogadó félnek ennyi betegszámra.
  2. A rendszert kell megváltoztatni, mert ha beüt a baj, akkor ez a helyzet bármikor újra megismétlődhet. Közepes terhelésnél még működik, de ilyen mértékű esemény számnál már nemigen működik jól.
  3. Nyilvánvaló hogy a rendszer önmagában a hibás, ezt tudják mindannyian! Ahogy azt is hogy odafent ez nem igazán izgat különösebben senkit.
A portál megkereste az ügyben az Országos Mentőszolgálatot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR igazgatója szerint veszteglés sokféle (kivédhetetlen, vagy jobb kórházi ellátásszervezéssel esetleg kivédhető) okból történhet. Azokban az esetekben, amikor egy, országosan vagy regionálisan speciális ellátást nyújtó kórházi osztályra viszonylag rövid időn belül több mentőegység is érkezik, az egyes mentőegységek átadási ideje jelentősen megnyúlhat.
Pesti Srácok