Budapest — Hiába buknak le egyre-másra politikusaink a családtagjaik nevére vett luxusingatlanokkal, a Kúria elkaszálta a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok nyilvánosságát kezdeményező népszavazást.
Pedig korábban annak a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is zöld utat adott. Így viszont továbbra is a családtagok mögé tudnak bújni a korrupt politikusok a népszavazás kezdeményezői szerint.
– Az elmúlt néhány évben egyre gyakrabban tapasztalni, hogy házastárs vagy gyerekek nevén jelennek meg értékes vagyontárgyak, amelyek a politikusi fizetésekből nem jönnének össze – magyarázta Lattmann Tamás nemzetközi jogász, egy nemrég alakult ellenzéki kezdeményezés, az Új Magyar Köztársaság alapítója, amely több népszavazási kérelmet is beadott az utóbbi időben.
– Amíg az országgyűlési képviselők maguk döntenek úgy, hogy az anyagi helyzetük nyilvánosságát is vállalva megméretik magukat, addig a velük egy háztartásban élő hozzátartozóknak e körben nincs döntési joguk – indokolt a Kúria, miért utasította el a kezdeményezést. A bíróság szerint aránytalanul korlátozná az információs önrendelkezéshez való jogukat, ha bárki betekintést nyerne a vagyoni helyzetükbe, hiába lenne ez ezzel szemben a közélet tisztaságáért üdvözlendő.
– Mivel a népszavazási kérdés alapjog korlátozását jelenti, az csak az alaptörvény módosításával orvosolható. Az alaptörvényről viszont nem lehet népszavazást kiírni – vezette le a Kúria.
Az viszont nem derült ki, hogy ki fúrta meg a kezdeményezést. A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis csak az ügyben érintett személy nyújthat be kérelmet. Így az a pikáns helyzet alakult ki, hogy a kezdeményezőkön kívül, akik értelemszerűen nem kifogásolták a számukra kedvező NVB-döntést, csak valamely politikus vagy annak családtagja lehet érintettje az ügynek, így a kérelmező is. De hogy valójában ki is ő, nem árulták el.
– Nem áll módunkban közölni a kérelmező nevét a személyes adatok törvényes védelme érdekében – közölte a Kúria a Blikk érdeklődésére.
A parlamenti ellenzék is támogatná a családtagok nyilvános vagyonbevallását.
– A mi saját politikai érdekünk, hogy tiszta viszonyokat teremtsünk, olyan rossz a politikai osztály társadalmi megítélése. Akár a parlamentben is megszavaznánk, ha napirendre tűznék – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

(blikk)