Tavaly negyedmilliárdos támogatást kapott Bajnai Gordon álcivil szervezete, a Haza és Haladás Egyesület, ami így közel egymilliárdos, tisztázatlan hátterű támogatással gyarapodott az utóbbi évek során.
Az Országos Bírósági Hivatal honlapján közzétett beszámolójuk alapján az egyesült 2013-ban 400 milliós, 2014-ben 250 milliós támogatást kapott, miután az alapító visszatért az Egyesült Államokból. A kormány-közeli média szerint a nyilvánvalóan külföldi eredetű pénzek Bajnai anyagi háttérbázisának részét képezték a 2014-es választások előtt.
A baloldali pártok látványos semmittevése miatt azonban már a választások előtt is valószínűsíthető volt, hogy az ellenzék egy egészen más stratégia mentén gondolkozik, és minimális támogatottságuk miatt nem a választás megnyerését, hanem egy anti-demokratikus utat választanak a hatalomra jutáshoz. Ennek a stratégiának részét képezte, hogy a vereséget követően a választási eredmények meghamisítására hivatkoznak, és civil látszatú kormányellenes megmozdulásokon keresztül, valamiféle választási csalásra és diktatúra ellenes harcra hivatkozva próbálnak kormányra jutni.
Bajnai támogatóinak személyazonossága a jelentős összegű támogatások ellenére nem ismert, vagyis az álcivil szervezet működése az általuk vallott elvekkel ellentétben teljesen átláthatatlan. Bár az egyesület korábban vállalást tett arra, hogy a választásokig nyilvánosságra hozza azoknak a névsorát, akik 2013-ban egymillió forint feletti összegű támogatást adtak, ezt máig nem tették meg. Így továbbra sem lehet tudni, kik pénzelik azoknak a pártoknak a holdudvarát, akik a választások óta kivétel nélkül minden civil látszatú megmozdulásra idővel megpróbálnak rátelepedni.
A Napi Gazdaság felhívta a figyelmet arra, hogy Bajnai 2013-as kampányát szinte kizárólag Soros Györgyhöz köthető szervezetek pénzelték. A lap szerint a Haza és Haladás Alapítvány anyagi támogatásainak nagy részét a Soros György nevéhez köthető Center for American Progress és azzal gazdasági kapcsolatban álló szervezetek adták.
Bajnai Gordon azonban nem csak anyai támogatásokban részesült, de a nyugati sajtó részéről is számottevő támogatást élvezett. A politikus részt vett a Bilderberg csoport 2014 május 29-én kezdődő találkozóján. Miután neve ténylegesen is szerepelt a meghívottak listáján, Bajnai a hazai sajtó célkeresztjébe került, a Koppenhágában tartott találkozóról hazaérkezvén azonban nem nyilatkozott arról, mivel kapcsolatban folytattak megbeszéléseket a találkozón, ahol saját bevallása szerint csak “a gittet rágta”.
A találkozóról kiszivárgott információk szerint Bajnai politikai ambícióit több nyugat-európai sajtóorgánum képviselője is támogatásáról biztosította. A kezdetben alaptalannak tekintett információ később valósnak bizonyult, számos nyugati sajtóorgánum ugyanis intenzív lejárató kampányt kezdett a kormány – és Magyarország – ellen, miközben Bajnai több alkalommal is nyilatkozott a Magyarországon zajló, szerinte diktatórikus folyamatokról. Egy a számos példa közül, amikor Bajnai – már 2015 januárjában – a Liberátion francia napilapnak arról nyilatkozott, hogy szerinte a kormány megzsarolta az RTL Group igazgatóját, aki “azóta kénytelen testőrrel járni”.
Bajnai Gordon pártja jelenleg 1%-os támogatottsággal bír. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a magyar lakosság abszolút többsége nem támogatja a baloldali liberális pártok törekvéseit, hanem egy radikális rendpárti kormányt akar hatalmon látni.


http://hidfo.ru/2015/07/bajnai-egymilliard-forintot-kapott-azert-hogy-koppenhagaban-a-gittet-ragta/