2015. július 2., csütörtök

Nem vásárol több gázt Ukrajna Oroszországtól

Szerda délelőtt az orosz Gazprom elzárta az ukrajnai gázcsapokat, miután a feleknek nem sikerült megállapodniuk az unió közvetítésével zajlott bécsi tárgyalásokon. Azon az áron, amelyen az oroszok ajánlják, az ukránok nem akarnak vásárolni.

Áthidalhatatlan ellentétek merültek fel az orosz és az ukrán fél között a bécsi tárgyalásokon, amelyek így eredmény nélkül zárultak. Az orosz Gazprom 247 dolláros ezer köbméterenkénti ajánlatával szemben az ukránok 200 dollár alatti árat tartanának igazságosnak. Emellett azt szeretnék, ha a teljes téli szezonra meg tudnának állapodni a szállítási feltételekről. Az oroszok ezzel szemben nem kívánnak engedni tovább az árból, csak a harmadik negyedévről hajlandók egyezkedni, és előrefizetést követelnek minden szállításért. Az ukrán kormány bejelentette: nem kíván többet az oroszoktól gázt venni, a Gazprom pedig közölte: nem kíván nekik többet szállítani.

Kijev a jelek szerint uniós forrásokra akar átállni, miközben radikálisan csökkentené az ország gázfogyasztását.Az alig öt évvel ezelőtti évi 50 milliárd köbméteres mennyiség helyett idén már csak 35 milliárd köbméter körüli nyersanyagra lesz szükség. A takarékosságot az is segíti, hogy az ipari nagyfogyasztók jelentős része a donecki és luhanszki megyék körzetében a háború miatt leállásra kényszerült.

Az idei első négy hónap fogyasztási adatai alapján akár be is válhatnak a hivatalos jóslatok, mert csak mintegy 17 milliárd köbméter földgázt használtak fel. Ukrajna saját gázkitermelése azonban évi 20 milliárd köbmétert tesz ki, vagyis csak mintegy 15 milliárd köbméternyi importra szorul majd az idén. Kijevi források szerint ugyanakkor tegnap hozzáláttak a magyar–ukrán határon Beregdarócnál kiépült összekötő vezeték beüzemeléséhez is. Az ukrán szakértők reményei szerint ez a vezeték október elsejére már teljes kapacitással tud majd működni, vagyis évi 6 milliárd köbméter nyersanyag importját teszi lehetővé. A tavaly ősszel átadott szlovákiai vezetéken is kaphatnak évi 10 milliárd köbmétert. A szakértők szerint a lengyelországi betáplálási lehetőségekkel együtt az ukránok az idei téli időszak kezdetétől már összesen évi 25 milliárd köbméter gázt tudnak majd importálni a szomszédos uniós tagországokból.

Egyelőre nem tudni, miként reagál erre a lehetőségre az orosz Gazprom, amely korlátozhatja az Ukrajnába reexportáló országok ellátását. Az unió­ból visszaáramló orosz gáz emellett drágább is lesz, mintha azt közvetlenül venné meg Moszkvától. Ez azonban nem zavarja Kijevet, mert szerintük így a haszon legalább nem az agresszor zsebébe megy, és a többletköltségekre egyébként is kaphatnak támogatást Brüsszelből.

Napi Gazdaság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése