Belorusszia hétfőn hadgyakorlatokat kezdett az ukrán határszakaszon, válaszul arra, hogy a NATO fokozza tevékenységét Belorusszia határán, amit Minszk fenyegetésnek és az instabilitást fokozó tényezőnek lát.
Belorusszia védelmi minisztériuma közleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy a továbbiakban az Ukrajnával közös határszakaszon fokozott biztonsági intézkedések lépnek életbe. Lukasenko elnök eközben a NATO-val szemben az elrettentés fontosságára hívta fel a figyelmet.
“A legjobb, ha olyan módon fejlesztjük a honvédelmet, a fegyveres erők olyan erővel kell bírjanak, hogy senki, még fél szemmel se vethessen ránk ferde pillantást.”
A Mihail Puzikov helyettes védelmi miniszter irányítása alatt zajló hadgyakorlatba helyi védelmi erőket és tartalékosokat is bevonnak.
Az elnök sajtószolgálata szintén azzal magyarázta az ukrán határ melletti készülődést, hogy a NATO még a tavalyi tevékenységhez képest is másfélszeresére fokozta aktivitását a térségben. Belorusszia eközben Kínával közös terrorelhárítási gyakorlatokat kezd, és fokozzák a közös felderítő tevékenységet Belorusszia nyugati határai mentén.


http://hidfo.ru/2015/06/lukasenko-elrettento-ero-a-nato-val-szemben/