2015. június 15., hétfő

Amerikai nehézfegyverek Magyarországra?

Az amerikai 'M1 Abrams' nehéz harckocsi. - 120 mm ágyú, súly 63 tonna
Az amerikai ‘M1 Abrams’ nehéz harckocsi. – 120 mm-es ágyú, súly: 63 tonna

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy nehézfegyverzeteket és egy amerikai zászlóaljat telepít Magyarországra. A harci erők telepítéséről konzultációk folynak a magyar kormánnyal – adta hírül a Magyar Békekört szervező Magyar Szociális Fórum vasárnap reggel, a Pentagon Reuters által idézett forrására hivatkozva.

A Reuters szombati jelentése szerint a névtelenséget kérő amerikai hadügyi forrás kijelentette: „Jelentős hadifelszerelést fogunk előre telepíteni Észtországba, Lettországba, Litvániába, Lengyelországba, Bulgáriába, Romániába és valószínűleg Magyarországra”. Tankokról, gyalogsági harci eszközökről, nehéz fegyverekről, és ötezer amerikai katona kelet-európai állomásoztatásáról, köztük egy zászlóalj magyarországi telepítéséről tett említést. Minderről még nem született döntés, de konzultációk folynak a NATO-szövetségesekkel, és várhatóan a NATO védelmi minisztereinek e havi brüsszeli tanácskozásán döntenek róla – mondta a névtelenségbe burkolózó amerikai hadügyi forrás.
A Magyar Békekört szervező Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap arra szólította fel a magyar kormányt, hogy azonnal tájékoztassa a lakosságot, valóban tárgyal-e amerikai haderő magyarországi telepítéséről, és mi az álláspontja az amerikai tervvel kapcsolatban.
M1A1_in_Frankfurt
És így néz ki az M1-es egy európai városban, – Frankfurtban.

Magyar Békekör az amerikai nehézfegyverek Magyarországra telepítése ellen

A Magyar Békekör hétfőn a leghatározottabb tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány amerikai nehézfegyverek és katonák Magyarországra telepítéséről tárgyal Washingtonnal, és ezzel veszélyezteti a magyar és más népek békéjét – jelentette a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum hétfőn.
Az amerikai nehézfegyverek és katonák kelet-európai, köztük magyarországi telepítéséről a Reuters adott hírt szombaton Pentagon-forrásra hivatkozva.  A Magyar Békekör kötelességének tartotta, hogy leleplezze a tervet, ezért Magyarországon elsőként adott hírt a tervezett amerikai lépésről.
A névtelenséget kérő amerikai hadügyi forrás szerint „Jelentős hadifelszerelést fogunk előre telepíteni Észtországba, Lettországba, Litvániába, Lengyelországba, Bulgáriába, Romániába és valószínűleg Magyarországra”. Tankokról, gyalogsági harci eszközökről, nehéz fegyverekről, és ötezer amerikai katona kelet-európai állomásoztatásáról, köztük egy zászlóalj magyarországi telepítéséről tett említést. Minderről még nem született döntés, de konzultációk folynak a NATO-szövetségesekkel, és várhatóan a NATO védelmi minisztereinek e havi brüsszeli tanácskozásán döntenek róla – mondta a névtelenségbe burkolózó amerikai hadügyi forrás.
A Magyar Békekör vasárnap arra szólította fel a magyar kormányt, hogy azonnal tájékoztassa a lakosságot, valóban tárgyal-e amerikai haderő magyarországi telepítéséről, és mi az álláspontja az amerikai tervvel kapcsolatban. A Magyar Békekör feltételezi, hogy a kormány azért hallgat, mert ismeri a haderő-telepítési tervet, és nem utasította el, hanem tárgyal róla az amerikai kormánnyal, azaz tárgyalási alapnak tekinti a washingtoni katonai tervet.
A kialakult helyzetben a Magyar Békekör képviselői hétfőn reggel eljuttatott üzenetükben sürgős találkozót kértek Hende Csaba honvédelmi minisztertől, hogy megtudják tőle, milyen instrukciókkal készül a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozására, és megengedi-e a magyar kormány, hogy az Egyesült Államok felvonulási terepként használja hazánk területét Oroszország ellen.
Magyar Szociális Fórum / mszfszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése