A jenkik valódi szándékaiA Magyar Békekör szerdán elítélte a NATO keleti terjeszkedését, és az oroszellenes stratégia felülvizsgálására, a szankciók visszavonására szólított fel. A Békekör állásfoglalását a NATO védelmi minisztereinek szerdán kezdődő, kétnapos brüsszeli tanácskozásához időzítették.

Közleményükben a békéért küzdő civilek súlyosnak tartják, hogy az Egyesült Államok nehézfegyverzetet és katonai egységeket készül telepíteni Kelet-Európába, és a Pentagon Magyarországot is megemlítette a célországok között. Különösen súlyosnak vélik, hogy egyes országokba rakétákat akarnak telepíteni Oroszország ellen.
Drang nach Osten‘Ha a magyar kormány komolyan gondolja a keleti nyitás – politikát, nem adhatja nevét a „Drang nach Osten” stratégiához. El kell utasítani az alamuszi politikát, amely „védelmi” köntösbe bújtatva Kelet-Európa népeit akarja felhasználni a birodalmi terjeszkedés eszközéül!’ – áll a dokumentumban.
A Békekör felszólította a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a kétarcúsággal, egyértelműen kötelezze el magát a béke mellett és mozgósítsa a magyar diplomáciát egy olyan nemzetközi konferencia tető alá hozására, amelynek célja Kelet és Nyugat egyenrangú együttműködésének megalapozása a népek szabadságjogainak és önrendelkezésének tiszteletben tartásával. A Békekör emlékeztetett a magyar diplomácia megkülönböztetett szerepére a hetvenes évek Helsinki folyamatában.