2015. június 24., szerda

Svájc lezárhatja déli határát

Ha a menekültek beáramlása Olaszországból folytatódik, ideglenesen le fogjuk zárni a határt – fogalmazott Noman Gobbi, Svájc legdélebbi kantonjának, Ticino kormányának elnöke, írja a The Local. A politikus szerint ez az egyetlen módja, hogy Svájc nyomást gyakoroljon azon országokra, amelyek nem tartják tiszteletben a kötelezettségeiket.

Gobbi szerint az ország elsősorban a francia határzár okozta nyomás miatt kényszerülhet a lépésre, ugyanakkor kritikával illette Olaszországot is, mivel az 1990-ben elfogadott dublini egyezmény szerint az az EU-tagország felelős a menedékkérőkért, amelybe először belépnek.

A bevándorlókérdés megoldása egyre kilátástalanabb, amióta az osztrák és francia határőrök nem engedik be országukba az Olaszországból érkező migránsokat. Bár a május végén bemutatott kvótarendszerről a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozón kellene dönteniük a tagállamoknak, az álláspontok kevéssé közeledtek. A visegrádi négyek a múlt pénteki találkozójukon jelentették be, hogy elutasítják a kvótarendszert. Amit az Európai Bizottság javasol, az ellentétben van az önkéntességnek az Európai Tanács által képviselt elvével – mondta Robert Fico szlovák kormányfő a tanácskozást követően. Múlt héten David Cameron brit miniszterelnök is hangsúlyozta, a menekültek beáramlását elsődlegesen Észak-Afrikában kellene kezelni, bár a közös menekültügyi szabályok alól Nagy-Britanniának, Dániának és Írországnak is opt outja, azaz mentessége van. Spanyolország is a kvóták felülvizsgálatát kérte, kérve, hogy nagyobb arányban vegyék figyelembe a munkanélküliségi rátákat.

A fő vita az elosztás kapcsán egyébként az önkéntesség, illetve a kötelezőség elve között húzódik. Olaszország ugyanakkor már tűréshatára végére ért. Miután Matteo Renzi olasz miniszterelnök meglebegtette, hogy ha a tagországok nem segítenek, schengeni vízummal látják el a menekülteket, az osztrákok és a franciák közölték, újabb tíz és fél ezer szálláshelyet hoznak létre, és Ausztria is új menekültbefogadó helyek létrehozása mellett döntött. Ez azonban még mindig nem jelent megoldást, bár a kvóták szerint legtöbb menekült befogadására kötelezett Németország kész vállalni a felelősséget.



Napi Gazdaság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése