2015. május 13., szerda

Újabb NATO hadgyakorlat – Romániában

Stryker hidfo.ru
Több mint 350 amerikai katona és 80 harcjármű vonul át Románián egy most kezdődő újabb nemzetközi hadgyakorlatra. A Pentagon közleménye szerint a “nehézlovasság” átvonulását az amerikai légierő biztosítja, és a művelet célja annak demonstrálása, hogy a NATO képes a magas szintű “együttműködésre” Romániával.
Az amerikai csapatok a Mikhail Kogalniceanu légibázisról vonulnak át a román hadsereg kiképzőközpontjába Nagysink területén, ahol kanadai, brit és román katonák csatlakoznak hozzájuk. A hadgyakorlat május 15-től június 6-ig tart. Theodore Johnson alezredes szerint azért vonulnak még közelebb az orosz határhoz, hogy “biztosítsák Romániát arról, hogy a NATO képes választ adni a felmerülő problémákra”.
Az átvonuló harceszközök nagy része Stryker lövészpáncélos, és ahogy a közép-európai országokban tették, itt is hivalkodó átvonulást tartanak az amerikaiak, melynek részeként megállnak egyes településeken, és amerikai zászlókat lobogtatva vonulnak végig nagyobb városok főútvonalain. Johnson közleménye szerint az esemény célja, hogy megmutassa, milyen erős kapcsolatot ápolnak Romániával, és hogy emiatt szabadon mozoghatnak Románia területén.
Az esemény egyenes folytatása annak a “Dragoon Ride” nevű átcsoportosításnak, melynek részeként márciusban az amerikai páncélosok átvonultak Európán, és Németországtól kezdve Csehországon át egészen a Baltikumig számos településen állomásoztak, felvont zászlókkal vonultak át a lakott területeken. Magyarország területén az amerikaiak kerülték a feltűnést, a Stryker lövészpáncélosokat vasúti szállítással vitték át.
Stryker tatabánya hidfo.ru
Az esetet a fővonalú média teljes mértékben elhallgatta. A politikai életben szintén tabunak bizonyult az amerikaiak bevonulása.
http://hidfo.ru/2015/05/ujabb-nato-hadgyakorlat-romaniaban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése