Nyomozók szerint a kínzásokat taglaló kicsempészett dokumentumok után vádemelés következik.
Büntetőeljárásra készülnek Aszad szíriai elnök és több magas rangú kormánytagja ellen. A terhelő dokumentumokat szíriai nyomozók csempészték ki titkokban az országból, s ezeket az információkat egy nemzetközi vizsgálóbizottság elé terjesztették. Az akció három évet vett igénybe, összesen huszonöt személy ellen terveznek vádat emelni.
A kicsempészett dokumentumok középpontjában a 2011-es szíriai tüntetések erőszakos elfojtása áll: a demonstráció után több tízezer disszidenst vettek őrizetbe, majd börtönbe zárták őket, ahol hosszú kínzások után megölték őket.
A bizonyítékokat már elküldték a nemzetközi büntető igazságszolgáltatás vizsgálóbíróinak és jogi szakértőinek, akik a jugoszláviai és ruandai háborús bűnvádakban is segédkeztek. A bizottságot az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Norvégia, Kanada és Dánia finanszírozza.
A kompromittáló dokumentumokat ötven szíriai nyomozó csempészte ki Szíriából, mindezt kemény árért: az egyik nyomozót meggyilkolták, egy másikat megkínoztak, többüket pedig még most is fogva tartják a rezsim zárkáiban.
Már többször próbáltak vádat emelni nemzetközi szervezetek a szíriai kormány ellen (klórgáz, kínzókamrák), eddig sikertelenül. A nemzetközi bizottság szakértői adu ásznak tartják a kicsempészett dokumentumokban leírtakat, melyeket négyszáz disszidenssel készített interjúval és majd félmillió videófelvétellel együtt elemeznek egy titkos székhelyen.
Moszkvával viszont nem számolt a vizsgálóbizottság: Oroszország -ENSZ BT-tagságát kihasználva – eddig sikeresen hárította az Aszad-rezsim kivizsgálására irányuló nyugati törekvéseket. A jogi szervezet azonban úgy tartja, a szíriai belharcok és politikai csatározások olyannyira meggyengíthetik Aszad hatalmát, hogy egy vezetőváltás esetén alkalmuk adódhat egy alapos kivizsgálásra is.
(MH)