2015. május 13., szerda

Újabb javaslat a készpénz teljes eltörlésére – A helyébe államilag felügyelt bankszámla kerülne

cash-bans

A Bank of England volt közgazdásza a készpénz teljes eltörlését javasolja, a helyébe pedig a kormány közvetlen felügyelete alatt álló bankszámlákat vezetne be.
A London Telegraph-ban megjelent cikkében Jim Leaviss, aki jelenleg alapkezelőként tevékenykedik, kifejtette, hogy a kormány egy készpénznélküli társadalom bevezetésével tudna a leghatékonyabban megküzdeni a pénzügyi válság ellen.
„Mindenkit rákényszerítve, hogy kizárólag elektronikus úton, mégpedig egy államilag kezelt és felügyelt bankszámláról fizessen, könnyebben kezelhetnénk a recessziókat és a gazdasági fellendülés időszakait,”
– áll Leaviss írásának bevezetőjében.
Aki azt gondolja, hogy ez kicsit diktatórikusan hangzik, kösse be magát, mert a java még hátravan. Leaviss azt javasolja, hogy az állam „kövesse nyomon, sőt közvetlenül befolyásolja,” hogy ki-ki miként költi el a munkával megkeresett pénzét, például olyan módon, hogy „a gazdaság lelassulása esetén költekezésre, élénkülés esetén pedig takarékosságra bátorítja az állampolgárokat.”
Mégis, hogyan képzeli el ennek kivitelezését? A betétek megadóztatásával? A megtakarítások után fizetendő negatív kamattal? Netán korlátozások bevezetésével arra vonatkozóan, hogy mennyit lehet költeni egy hónapban?
Pontosan. A Leaviss által bevezetésre javasolt tranzakciós adó például büntetné a pénzköltést. A megálmodott rendszerben a kereskedelmi bankok felhagynának a betétkezeléssel és finanszírozásuk a központi bank ellátásától függne, a feketepiac pedig megszűnne létezni.
Miután minden pénz kizárólag a bankszámlákon létezne, amit a kormány figyelne, sőt közvetlenül felügyelne, a hatóságok számára lehetőség nyílna arra bátorítani bennünket, hogy többet költsünk, amikor a gazdaság lelassul és kevesebbet, amikor fellendülőben van.”
Ha eltörölnénk a papír- és aprópénzt és kizárólag a kormány által felügyelt bankon keresztül birtokolhatnánk pénzt, nem lenne menekvés,” írja Leaviss.
Leaviss persze nem az első, aki ilyen irányú javaslattal állt elő. Willem Buiter, a Citi közgazdásza néhány héttel ezelőtt szintén a készpénz eltörlését tanácsolta. Buiter úgy gondoja, hogy a bankok problémáját alapvetően a készpénz okozza. A készpénz ugyanis egy bemutatóra szóló eszköznek nevezhető, ami után nem folyik be névleges kamat. A válasz tehát szerinte a készpénz eltörlése, de legalábbis megadóztatása.
Dániában is hasonló javaslatok születtek mostanában:
A dán kormány engedélyezné a benzinkutaknak, ruhaboltoknak és éttermeknek, hogy a jövőben ne kelljen elfogadniuk a készpénzt. Ez az intézkedés egy ötven tételes gazdaságélénkítő csomag része, és az elektronikus fizetési módokra való átállást gyorsítanák vele.
Dánia a többi skandináv országhoz hasonlóan élen jár az elektronikus fizetés népszerűsítésében. Szinte minden dán felnőtt rendelkezik bankkártyával, és négyből három használta is online vásárláshoz tavaly. 1990-ben még a lakossági fizetések 80 százalékát tette ki a készpénz és a csekk, ez 2014-re 25 százalék körülre szorult vissza.
Az ország elkötelezettségét jelzi, hogy tavaly a dán központi bank úgy döntött, felhagynak a készpénz kibocsátásával. Több helyi bankfiók már nem is tart készpénzt. A mostani tervek szerint az érintett vállalkozások 2016 januárjától utasíthatnák vissza a készpénzt. Az új szabályozás alól kivételt jelentenének az élelmiszerboltok, orvosok, kórházak, idősotthonok és posták. (forrás)
Izrael már tavaly májusban azt tervezte, hogy teljesen kivezetik a fizikai fizetőeszközt a gazdaságukból. A kormány három lépcsőben, folyamatosan csökkenő készpénzlimittel vinné ezt véghez, a feketegazdaság elleni harc jegyében.
A múlt hónapban a JP Morgan Chase Bank levélben értesítette ügyfeleit, hogy a bank széfjeiben többé tilos készpénzt tárolni és a „hitelkártya, jelzálog, autó lízing és egy sor egyéb kölcsönök visszafizetése, csak bizonyos korlátozások mellett lesz megengedett készpénzben”.
Forrás: Infowars.com
http://idokjelei.hu/2015/05/ujabb-javaslat-a-keszpenz-teljes-eltorlesere-a-helyebe-allamilag-felugyelt-bankszamla-kerulne/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése