Eurázsiai Gazdasági Unió embléma hidfo.ru
Egyre több ország érdeklődik az Eurázsiai Unió felépítésében rejlő lehetőségek iránt. Denisz Manturov, orosz ipari és kereskedelmi miniszter Kairóban az orosz-egyiptomi gazdasági fórumon kijelentette, hogy Egyiptommal gördülékenyen halad a vámunióhoz csatlakozás előkészítésének folyamata, és a közeljövőben a gyakorlatban is megkezdi működését a két térség közti szabadkereskedelmi zóna. Ennek részeként Egyiptom szabad hozzáférést kap az Eurázsiai Gazdasági Unió közös piacához, a szövetség pedig megkezdi a behozatalt olyan termékekből, melyekből csökkent a kínálat a nyugati országok szankciós politikája miatt.
Ugyanakkor nem Egyiptom az egyetlen, az EAU felé nyitást folytató ország. A jelenleg Belorusszia, Örményország, Kazahsztán, Oroszország és Kirgizisztán részvételével működő Eurázsiai Gazdasági Unió a közeljövőben számos új tagállammal kerülhet kibővítésre, és a gazdasági terjeszkedést követően megkezdi a politikai unióvá válást.
Az Eurázsiai Unióban részvétel irányába számos ország érdeklődik. Oroszország külügyminisztériuma szerint eddig összesen 40 ország jelezte, hogy szoros együttműködést alakítana ki az Eurázsiai Gazdasági Unióval (ezek közül néhány a később kialakítandó politikai unióhoz csatlakozásban és érdekelt, többségükben a vámunióhoz csatlakoznának). Vietnam a közelmúltban kifejezte arra vonatkozó szándékát, hogy csatlakozzon a vámunióhoz, és a csatlakozási szerződést május 29-én, Asztanában aláírják. Tádzsikisztán jelenleg alakítja át az ország jogrendszerét, hogy az alkalmassá váljon a csatlakozásra, és megfeleljen a szövetség elvárásainak, de olyan, jelentős gazdasági erőt képviselő országokkal is folyamatban vannak a tárgyalások, mint India és Törökország.
Egyiptomban az eurázsiai átmenetet belpolitikai káosz előzte meg. Hoszni Mubarak bukását követően egy külsőségeiben az Iszlámot felhasználó kormány jutott hatalomra, ami a látszat ellenére nagyon is nyugati érdekeket szolgált, és első intézkedése volt, hogy megkezdte a tárgyalásokat az IMF-hitel felvételéről. Az általános elégedetlenségre reakcióként a kormány brutális megtorló intézkedéseket hozott, és a tömegbe-lövetéseket követően végül a hadsereg távolította el a hatalomból Mohamed Murszit, akit azóta 20 év börtönre ítéltek, majd az ítéletet halálbüntetésre fokozták. A belpolitikai káoszban Abdel Fattah El-Szisszi altábornagy vállalta magára a rend helyreállításának felelősségét, és Egyiptom a politikai hatalomhoz juttatott nyugati ügynökökkel leszámolást követően bejelentette, hogy csatlakozna az eurázsiai vámunióhoz.
2015 végére az Eurázsiai Gazdasági Unió potenciális tagállamainak száma sokszorosára nőhet, és a szövetség több új tagállammal bővülhet. Miután ez a csatlakozási folyamat lezajlik, a nyugati vállalatok végleg piaci hátrányba kerülnek az egységes eurázsiai piacon, ahol a profitszerzés lehetőségétől épp az amerikai érdeket kiszolgáló eurokraták vágták el őket, és ezt a hátrányt már közel lehetetlen lesz behozni.

http://hidfo.ru/2015/05/sokszorosara-nohet-az-eau-tagallamainak-szama/