Az EU után a svájciakat is leraboltuk, elegük lett belőlünk

Magyar virtus: egy pályázó az ingyenszoftverért 70 millió forintot számlázott, a projektet finanszírozó Svájc szerint máshol nem volt ilyen csalás, csak nálunk.
Az után, hogy Brüsszel számos magyarországi projektet kifogásolt a túlszámlázások miatt, most Svájc rágott be egy magyar húzásra. Egy észak-magyarországi turizmusfejlesztési projektnél egy ingyen is elérhető szoftverért 230 ezer frankot (mostani árfolyamon csaknem 70 millió forintot) számolt el a nyertes pályázó.
A svájci pénzügyi felügyelet jelentése hozta fel ezt a gyanús esetet, a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Igazgatóság (DEZA) szerint a magyar hatóságok már vizsgálódnak az ügyben. A pénzt a projektet vezető konzorcium már kifizette, de a csalás miatt Svájc a számlákat egyelőre nem egyenlíti ki. A svájci pénzügyi felügyelet szerint Magyarországon kívül máshol csak kisebb szabálytalanságok voltak, ilyen nagy csalás nem.
Svájc gazdaság- és infrastruktúra-fejlesztésre, környezetvédelemre ad az EU kelet-európai tagjainak pénzt, 2017-ig durván 300 projektet támogatnak, 1,3 milliárd frank (390 milliárd forint) értékben.
(HVG)