Tállai András államtitkár tegnap jelentette be a növekedési adóhitel bevezetését, ennek lényege, hogy az a cég, amely előző évben ötszörösére növeli adózás előtt eredményét, az elhalaszthatja az adófizetést. Csakhogy ilyen cége az állami megrendelésből működő fideszes oligarchákon kivül senkinek nincsen.
Kis szerencsével adókedvezményt kaphat a saját lábán álló Tiborcz-Orbán Ráhel család, Mészáros Lőrinc és az ő disznófarmja, meg a Közgép helyébe lépő Duna Aszfalt. De bárki, akinek cégét a FIdesz aránytalanul sok közbeszerzéssel dobja meg. Nem kaphat viszont adókedvezményt olyan földi halandó, aki nem az állam korrupciós csöcsén éldegél. Elég ritka ugyanis az, hogy egy cég egyik évről a másikra megötszörözze adózás előtti bevételét. Persze, mint emlitettük, az állami klientúrát kivéve.
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Orbán Viktor miniszterelnök, Tessely Zoltán fideszes országgyûlési képviselõ és Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Mögöttük Tessely Zoltán fideszes országgyûlési képviselõ. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök, Tessely Zoltán fideszes országgyûlési képviselõ és Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Mögöttük Tessely Zoltán fideszes országgyûlési képviselõ.
Mészáros ugye nem csak ezt kapja ajándékba a TAO-milliárdok, földek, állami támogatások mellé, hanem a sertéshús áfájának csökkentését is. Miután megnyitotta az ország egyik legnagyobb sertéshús feldolgozóját. És mit kapnak az ápolók, a mentősök, a szociális munkások, a közmunkások, a bérből és fizetésből élők az államtól? Annak az egykulcsos SZJA-nak a csökkentését, amely pont nem nekik ad nagyobb segítséget, hanem a felső középosztálynak. Ami egy bruttó 150 ezres fizetésnél, havi 1500 forintot, míg egy bruttó 1 milliósnál havi 10 ezer forint kedvezményt jelent. Pedig az ápolóknak, szociális munkásoknak, a keményen dolgozó embereknek talán nagyobb szükség lenne erre.
És hogy mi köze a kettőnek egymáshoz? A teljes szja-csökkentés egyébként körülbelül 100 milliárdba került, Mészáros Lőrinc csak az egyik, állami megbízásokon hízlalt cégéből 1,26 milliárd forintot vett ki. Ez azt jelenti, Mészáros állami megrendelések révén egymaga legalább 80-ad annyi pénzt vett ki mint amennyit most összesen a 2,5 millió adófizető kapott a kormánytól. Tehát Mészáros a Mészáros és Mészáros kft-ből, amely lényegében állami megrendelésekből él, pont annyi pénzt szedett ki, mint amennyi 30 ezer polgártársunk adókedvezménynek összege. Ugye ez nem csak szerintünk elfogadhatatlan?
(kettosmerce)