2015. május 10., vasárnap

Franciaország nem adhatja el a Misztralokat

Misztral hidfo.ru
Franciaország nem adhatja el az Oroszország számára gyártott Misztral helikopter-hordozó hajókat Moszkva engedélye nélkül. Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes ezt szombaton jelentette ki, annak kapcsán, hogy az elmúlt hét során a francia sajtó elkezdett foglalkozni a harmadik fél számára értékesítés lehetőségével. Rogozin egyértelműen kijelentette; Franciaország nem adhat el semmit az ő engedélyük nélkül, mert Oroszországnak végfelhasználói joga van a hajó alkatrészeire, melyeket még a franciaországi összeszerelési folyamat megkezdése előtt Szentpéterváron építettek.
Rogozin azt is kijelentette, hogy Franciaország nem tudja saját céljaira használni a Misztralokat, mert azok az orosz flotta követelményeivel összhangban épültek, a nyugati országokéval nem kompatibilisek.
Oroszország és Franciaország állami tulajdonú vállalatai 2011-ben írtak alá szerződést két Misztral típusú helikopter-hordozó hajó gyártására. Francois Hollande francia elnök közvetlen az első hajó elkészülte után bejelentette, hogy az ukrán helyzetre hivatkozva elhalasztják az átadást. Az ukrán helyzet azonban csak ürügy; Washington nyomásgyakorlással kényszerítette Franciaországot a szerződésbontásra, hogy így hátráltassa az orosz haditengerészet modernizálását. A NATO főtitkára hivatalos ajánlatot tett Franciaországnak a hajók felvásárlására. A kormány azonban nem mer egyértelmű nemet mondani Moszkvának sem, és hivatalosan egyelőre a hajók átadásának határozatlan idejű elhalasztásáról van szó, nem szerződésbontásról.
A szerződés végleges felbontása esetén Franciaország vissza kell fizesse az 1,3 milliárd dollár befektetett összeget, emellett jelentős anyagi- és presztízsveszteséget szenved el, mert a hajók fenntartása – kikötőben állomásoztatás esetén is – havonta több millió euró, a gyártó pedig további megrendelésektől eshet el, mivel egyértelművé vált, hogy Franciaország nem tud eleget tenni szerződéses kötelezettségeinek, ha a konkurencia részéről nyomásgyakorlás éri.

http://hidfo.ru/2015/05/franciaorszag-nem-adhatja-el-a-misztralokat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése