Szerbia határőrizet erősít hidfo.ru
Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter elmondása szerint megerősítik a koszovói határ őrizetét, miután újabb terrortámadás történt Macedóniában, és fennáll annak veszélye, hogy a terroristák átszivároghatnak a határon. Kumanovoban öt rendőr veszítette életét és mintegy 30 civil sérült meg abban a tűzharcban, ami a belvárosban a rendőri erők és egy terrorista csoport közt kezdődött. Stefanovic nyilatkozata szerint gyorsan és határozottan fognak fellépni, hogy megmutassák azoknak, akik Szerbia területén készülnek terrortámadásokat elkövetni; a rendfenntartás képes garantálni a civil lakosság biztonságát, és a beszivárgókat azonnal elfogják.
Macedónia belügyminisztériumának közleménye szerint néhány napja egy általuk meg nem nevezett szomszédos ország területétől terroristák csoportja érkezett az országba, azzal a céllal, hogy közintézmények ellen hajtsanak végre támadásokat. Kumanovo 2001-ben is a kormányerők és a Koszovóból beszivárgó albán fegyveresek közti összecsapások központja volt, és ez a konfliktusgóc láthatóan kiújulóban van.
Macedóniában napokkal ezelőtt újabb felforgató művelet kezdődött, szerdán egy a fővárosban kezdődő kormányellenes megmozdulás során több mint 38 rendőr szerzett komolyabb sérüléseket. Macedóniában is valószínűsíthető az ukrán forgatókönyv megismétlődése, ha a kormány nem lép fel elég határozottan. Az ország részt vesz az Oroszország által épített, úgynevezett “Török Áramlat” gázprojektben, ami a Brüsszel által szabotált Déli Áramlat alternatívja lesz.
Az Egyesült Államok jelenlegi kormánya arra törekszik, hogy az Európai Unió gázellátása ne az orosz gázmezőkről, hanem háborúk és felforgatások sorozatán át megkaparintott közel-keleti földgáztartalékok kitermelésével legyen biztosítva. Ez lehetővé tenné, hogy Európát továbbra is amerikai befolyás alatt tarthassák, mivel ebben az esetben az amerikai katonai fölénytől függene az Európai Unió gázellátása. A nyugati szövetség ennek részeként a Nabucco projektet akarja feléleszteni, aminek gázellátását az iráni politika nyugat felé fordításával, a szíriai Asszád-kormány megdöntésével, és Törökország nyugatorientáltságának stabilizálásával, vagy Kurdisztán kiszakításával akarják biztosítani. Mindegyik jelentős mértékben támaszkodik az amerikai titkosszolgálatok közel-keleti tevékenységére és amerikai katonai fölényre, ami lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok megőrizze kontrollhelyzetét az Európai Unió felett.
Oroszország ezzel szemben egy új gázprojekt megvalósítására törekszik, ami a fenti forgatókönyvvel ellentétben békés úton biztosítaná az Európai Unió gázellátását. Macedónia része lesz ennek a projektnek, emiatt valószínűsíthető a nyugati felforgatás, és a kormány megöntésére tett kísérletek. Ugyanígy, ahogy Macedóniában kiújítják a konfliktusgócot, valamennyi, az új gázprojektben részt vevő ország ki van téve ennek a kockázatnak. Törökország, Görögország, Macedónia, Szerbia és Magyarország nyomvonalon épülne az új gázvezetékprojekt, ezen országok kormányai korrumpálásnak vannak kitéve, sikertelenség esetén felforgatási kísérletnek és a kormány elmozdítását célzó, mesterségesen gerjesztett tüntetéshullámnak.

http://hidfo.ru/2015/05/nyugati-felforgatas-macedoniaban/