2015. április 22., szerda

Ukrajnai Guantanamo

Ez egy katonai börtön – ám valójában az ukrán nácik által Zsdanovka településen elkezdett, de be nem fejezett tábor. A tábort olyanok számára létesítik, akiket az Ukrajnát irányító Amerika-barát rendszer terrorizmussal és szeparatizmussal vádol meg.
A börtönben megtalálták a terrorkülönítményesek egyes iratait. Az iratok szerint a tervezett létesítmény építését az Európai Unió finanszírozta: erről tanúskodnak az egyes iratokon található aláírások.
Ezeket a létesítményeket hivatalosan „az illegális bevándorlók számára létesített ideiglenes befogadó állomásoknak” nevezik. Az ilyen táborokat korábbi laktanyákban rendezik be. Szerkesztőségünkhöz kerültek a Donyeckhez közeli Zsdanovkában létesítendő két, továbbá a Nyikolajev megye voznyeszenszki járásában felállítandó létesítmény tervdokumentációi. Ukrajna területén összesen 20 ilyen létesítményről van tudomásunk.

Helyi lakosok azt állítják, hogy ezen a területen egy koncentrációs tábor létesítése folyt. A létesítményen belül van egy, szögesdróttal ellátott négyméteres fal, rengeteg zászlórúd, amerikai módra kiépített, kétszintes cellák. Mindez nem nagyon emlékeztet az Európában az illegális bevándorlók számára létesített befogadó állomásokra… Amerikai börtönök épültek már Romániában, Bulgáriában, Litvániában, Lengyelországban. Ugye, milyen tökéletes lenne itt hadifoglyokat őrizni? Egy igazi, kelet-európai Guantanamo!
A cikk eredetije az alábbi címen olvasható:
http://news-front.info/2015/04/22/guantanamo-pod-doneckom/
Az ukrán kormány megbízására az amerikai – elvileg civil formában tevékenykedő – Rand Corporation alapítvány javaslatokat dolgozott ki Kijev számára a donyecki népfelkelés erőszakos letörésére. A dokumentum – a békés polgári létesítmények, lakóépületek kíméletlen ágyúzása mellett – javasolta un. „szűrőtáborok” felállítását az elfoglalandó települések közelében. E táborokba az adott település politikailag megbízhatatlan egyénei, illetve hazatérő menekültek kerülnének. E táborok lennének hivatottak kiszűrni mindazokat, akik valamilyen formában együttműködtek, vagy éppen csak rokonszenveztek a népi rendszerrel, oroszországi kapcsolataik vannak, illetve valamelyik hozzátartozójuk a novorosszijai néphadseregben szolgál.
(Cs.S.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése