Szikrának bizonyult a Magyar Kórházszövetség debreceni kongresszusán az ápolónők néhány napja zajló fekete pólós mozgalma. A rendezvény egyik fórumán többen is arról beszéltek: itt az ideje összefogni és kiállni önmagukért, és a körülmények javításáért.

A kórházszövetség fórumának résztvevői egyebek mellett azt javasolták, hogy a szakdolgozók május 12-ére szervezett demonstrációjához, az Egészségmenethez valamennyi szakmai kamara és egyesület csatlakozzon – derül ki a Medicalonline szakportál tudósításából.
- Miért nekünk kell bizonyítanunk? – tette fel a lavinát elindító kérdést szerda délelőtt Gál János professzor, az Egyetemi Klinikák Szövetségének titkára, aki úgy vélte: a betarthatatlan minimumfeltételek és a rendszert mérgező paraszolvencia helyett az ágazat legnagyobb problémája az, hogy képtelen az összefogásra.
- Nagyobb baj van, mint gondolnánk – ezt már Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke mondta. Figyelmeztetett rá, hogy a kórházakban, a betegágyak mellett nem lehet szakdolgozói lázadás, ezért a MESZK a napokban indult „fekete pólós mozgalmat” nem, ellenben a fekete szalaggal kifejezett szolidaritást támogatja. Mivel a március 21-i nagygyűlésükön kiadott 12 pontjukra és nyílt levelükre az elmúlt egy hónapban nem kaptak választ a kormányzattól, gőzerővel készülnek a május 12-re meghirdetett Egészségmenetre, az egészségügyben dolgozókért és a biztonságos betegellátásért. A szakmai szervezetek, orvosok és szakdolgozók mellett várják a betegeiket és hozzátartozóikat is, hogy végre közösen irányítsák a politikusok figyelmét arra, hogy megoldást kell találniuk az egészségügy problémáira.
A Magyar Kórházszövetség lapunkhoz is eljuttatott közleménye szerint "most először a politikai döntéshozók helyett a magyar társadalomnak fogalmaztak meg az intézményvezetők egy üzenetet". Ebben egyebek mellett jelzik: ahhoz, hogy többet, jobbat nyújthassanak a betegeiknek, ahhoz jobb épületekre, modern orvosi eszközökre, gyógyszerekre, a gyógyítási költségek értékének megfizetésére van szükség. A sorbanállás, várólista nélküli ellátás egyik fontos feltétele, hogy legyen elég orvos, ápolónő az intézményekben.

Danó Anna