Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az Országházban.
Hídfő.net.ru | Szergej Lavrov és Szijjártó Péter
Ez egy olyan gesztus, amit "legfontosabb nyugati partnerországunk" elmulasztott megtenni. Szijjártó Péter kinevezését követően az Amerika-barát magyarországi sajtóorgánumok egy karaktergyilkossági kísérletet kezdtek a külügyminiszter személye ellen, hogy rákényszerítsék a lemondásra. Később kiderült, hogy az Egyesült Államok nem fogadja el az új külügyminiszter személyét, a hazai liberális sajtó lejárató kampánya valószínűleg Washington nyomásgyakorlásának része volt.
John Kerry Szijjártó washingtoni látogatásakor egy alacsonyabb rangú személyt küldött maga helyett, ami a diplomáciában azt jelenti, hogy nem egyenrangú félként és partnerként kezelik Magyarországot, hanem alárendelt országként. Mint látható, Oroszország esetében ez nem merült fel. Amit Washington nem ad meg, Moszkva megadja Magyarországnak - azt az alapvető tiszteletet, ami a kormányok közötti kapcsolatteremtésben természetesnek kellene számítson.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/17/szergej-lavrov-szoba-allt-szijjarto-peterrel