„A magyar-orosz hosszútávú gáztárgyalásokon részt kellene vennie az Európai Unió képviselőjének is” – szúrt oda Magyarországnak az Orbán-Putyin találkozóval egy időben az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Maros Sefcovic. A The Wall Street Journal című lap cikke szerint a szlovák politikus az energiaunió létrehozásával kapcsolatos brüsszeli törekvésekkel magyarázta mindezt, unió ugyanis azon dolgozik, hogy integrálja a tagországok energiapiacát.
Az üzleti-politikai napilap állítja, hogy a magyar miniszterelnök és az orosz államfő korábban olyan megállapodásokat kötöttek, amelyek megsérthették az uniós versenyjogi és energiapiaci szabályokat. A lap megjegyezte továbbá, hogy Putyin látogatását megelőzően egyik fél sem árult el semmit a várható tárgyalások tartalmáról.
Sefcovic mondataira Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szűkszavúan mindössze annyit reagált az M1 az Este című műsorában,hogy „Magyarország minden uniós előírásnak meg kíván felelni”.
Brüsszel elsősorban az EU alkupozícióinak javítása miatt szeretné, hogy az uniós tagállamok konzultáljanak a bizottsággal, mielőtt megállapodásokat kötnek. Sefcovic egyébként nagy fába vágta a fejszéjét: energiaügyi biztosi programjának középpontjában az energiaunió kiépítése áll annak céljával, hogy csökkentsék az EU-országok orosz energiahordozóktól való függőségét. Sefcovic tegnap ugyan kifejezetten Magyarországnak üzent, de nem első alkalommal szorgalmazta Brüsszel bevonását. Február elején kifejtette, hogy a bizottság célszerűnek tartaná a tagállamok és harmadik országok kormányai között tervezett gázszállítási és a cégek közötti kereskedelmi szerződések átláthatóbbá tételét.
A szlovák politikus február 25-én fog előrukkolni az energiaunó kiépítésével kapcsolatos terv részleteivel. A Nemzetközi Energiaügynökség legutóbbi jelentésében ugyanakkor lehűtötte a brüsszeli kedélyeket:a szervezet szerint azért is korai erről ábrándozni, mert egyik “alapfeltétele” a keleti és nyugati térség energiahálózatainak egységesülése lenne.
(index)