2015. február 17., kedd

Nemzetközi katonai beavatkozást sürget Líbiában az egyiptomi elnök

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását sürgette a líbiai nemzetközi beavatkozáshoz Abdel-Fattáh esz-Szíszi, Egyiptom elnöke kedden, egy nappal azután, hogy egyiptomi harci gépek támadták az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet líbiai állásait.

"Nincs más lehetőségünk, számításba véve, hogy a líbiai kormány és nép cselekvésre szólított fel minket" - jelentette ki az államfő a francia Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában. Az egyiptomi elnök szerint a Líbiában uralkodó káosz nemcsak Egyiptomot, hanem az egész térséget és Európát is fenyegeti. Szíszi leszögezte: együtt kell felvenni a harcot a terrorizmus ellen.

A politikus "befejezetlen küldetésnek" nevezte a 2011-es líbiai nemzetközi katonai beavatkozást, amely véget vetett az országot évtizedeken keresztül irányító Moammer Kadhafi uralmának.

"Magukra hagytuk a líbiai embereket, a szélsőséges milíciák foglyaiként" - tette hozzá az elnök a szomszédos Líbiában kialakult hatalmi vákuumra utalva.

Jelenleg két kormány működik Líbiában

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után képtelen volt kiterjeszteni uralmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző irányzatú fegyveres csoportokat.Szíszi fegyverletételre szólította fel a Líbiában garázdálkodó milíciákat, ugyanakkor kijelentette: fegyverszállítmánnyal kell támogatni az ország nemzetközileg elismert kormányát.

Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, a nemzetközi közösség által elismert miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, amióta a Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista koalíció augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított. Száni korábban az országgal szembeni fegyverembargó eltörlését kérte a nemzetközi közösségtől, hogy a kormányerők hatékonyabban léphessenek fel az előrenyomuló iszlamisták ellen.

Szakértők szerint a dzsihadista csoportok előretörése figyelhető meg Líbiában, az IÁ helyi szárnya néhány nappal ezelőtt tett közzé videofelvételt huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről. A mészárlásra válaszul hétfőn egyiptomi harci gépek támadták az Iszlám Állam állásait Líbiában.

MH

Kapcsolódó:
   Élve égette el a jordán pilótát a Cionista Iszlám Állam
   A muszlim király, aki a Cionista Iszlám Államot fenyegeti
   Harcba szállhat Magyarország a Cionista Iszlám Állam ellen
 

Jeruzsálemben egy öregúr minden áldott nap kimegy a Falhoz, immár hatvan éve. Erről tudomást szerez a CNN riporternője. Érdekelte a dolog, elment a Falhoz, majd azonosította a bácsit mialatt az imádkozott.

45 perc múltán az öreg megfordult, és elindult. A riporter odament hozzá, hogy interjút készítsen vele:
- Bocsánat uram. Rebeka Smith vagyok a CNN-től. Hogy hívják Önt ?
- Móric Fischbein -válaszolta az ember.
- Mióta jár a Falhoz?
- Körülbelül hatvan éve.
- Hatvan éve!? És miért imádkozik?
Imádkozom azért, hogy zsidók, keresztények és muzulmánok között béke legyen,
Imádkozom azért, hogy ne legyenek háborúk és szűnjön meg az emberek közötti gyűlölet,
Imádkozom azért, hogy ne legyen éhínség sehol a világon...
- És mit érez, most, 60 év után ?
- Mintha a falnak beszélnék..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése