Ugyan a frank-forint árfolyam csak januárban szakadt be a svájci jegybank döntése nyomán, hazánkban rengeteg gépjármű devizahiteles esett éven túli késedelembe tavaly év végén.
A Magyar Nemzeti Bank hétfői adatai szerint a 90 naon túli késedelmes hitelek aránya a harmadik negyedéves 19,4 százalékról 19,3-ra mérséklődött. Ehhez a változáshoz érthető módon sokkal inkább a forint hitelek portfóliójának javulása járult hozzá, mint a devizahiteleké. 2013 év végéhez mérten azonban ez még mindig romló helyzetet mutat, hiszen akkor a késedelmes hitelek aránya 18,8 százalék volt.
Ahogy írtuk, a forint gyengüléséből fakadóan a devizahitelek állományában mutatkozott több esetben romló minőség. Ezen belül is a személyi hitelek esetében 26,6 százalék volt a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya a korábbi 22,5 után. Egy évvel korábban még "csak" 15,4 százaléka volt a hiteleknek éven túli elmaradásban. Szintén jelentős romlás mutatkozott a gépjármű hitelek esetében ahol egy negyedév alatt 12,2-ről 13,5 százalékra ugrott a problémásak aránya. A jelentős késedelembe csúszás ráadásul még azelőtt történt, hogy januárban a svájci jegybank döntése nyomán a frank-forint jegyzése a mélybe zuhant volna. Így ebből kiindulva véleményünk szerint az idei első negyedév könnyen még ennél is nagyobb hitelbedőlést eredményezhet.
A forintosítással érintett lakáscélú és szabad felhasználású hitelek esetében azonban nem volt jelentősebb mértékű portfolióromlás. Míg a lakáscélú hiteleknél 18,6 százalékon stagnált a késedelemmel érintett állomány aránya, addig a szabad felhasználásúak esetében 30,3 százalékra emelkedett a mutató 30,1-ről.
Ha a forinthiteleket nézzük hiteltípusok szerint, ebben az esetben is az autóhiteleseknek volt igen nagy problémájuk, hiszen a harmadik negyedéves 44,6 százalékról 48,2-re emelkedett az éven túli késedelemben lévő hitelek aránya. Ám ennek ellenére éves bázison javulás mutatkozott, hiszen 2013 év végén a késedelmes hitelek a teljes gépjármű hitelállomány 52 százalékát tették ki. Emellett még a folyószámla-hiteleknél történt némi romlás, hiszen a korábbi 9,4 százalékos késedelmes hitelarány 9,7-re emelkedett.
A többi hiteltípusnál azonban javult a portfólió minősége. Legnagyobb mértékben az áruvásárlási és egyéb hiteleknél, 17,9-ről 15,1 százalékra. A lakáscélú hiteleknél a piaci kamatozásúak esetében 14,3-ről 13,4 százalékra javult a minőség, a támogatottak esetében 4,6-ről 4,3 százalékra mérséklődött a késedelmes hitelek aránya. A szabad felhasználású hitelek esetében 0,2 százalékponttal 31,5 százalékra csökkent az éven túli csúszással érintett hitelállomány aránya.
mfor.hu