2015. február 23., hétfő

A román rákosokat soronkívül kezelik Debrecenben

Míg Romániában a rákos betegnek akár három hónapig is várniuk kell a kezelésre, addig Magyarországon a segítségnyújtás azonnali és ingyenes. Egy román-magyar kezdeményes keretein belül Debrecen ingyenes ápolást nyújt a romániai rákosoknak – írja a voceatransilvaniei.ro.
kolozs
Több mint 8600 regisztrált betege van a Szatmár Megyei Kórház onkológiai osztályának, a betegek 60%-ának pedig sugárkezelésre is szüksége van. A probléma „csak” annyi, hogy a kórház nem rendelkezik megfelelő felszereléssel, éppen ezért a betegeknek más megyékbe kell menniük. Viszont ott sem sokkal jobb a helyzet, hiszen csak várólistára kerülhetnek – a kezelésig pedig több hónap is eltelhet.
A romániai betegeknek azonban Debrecen lehet a megoldás. Egy szatmári férfi három hónapig várt az aradi kivizsgálásra, de mivel nem kerül sorra így Magyarországra utazott, ahol azonnal és ingyen megkapta a sugárkezelést. A debreceni kórház ugyanis rendelkezik a legmodernebb felszereléssel, és a HURO projekt megállapodása szerint a romániai betegek is igénybe vehetik ezeket. A kezdeményezés két évvel ezelőtt indult és 2018-ig folytatódik – így a kis távolság miatt – esélyt kapnak a gyors, minőségi kezelésre a Szatmár megyében élő betegek.
A HURO kezdeményezésének is köszönhetően a rákos megbetegedések csökkentek az elmúlt években Szatmár megyében. Azonban még így is a megbetegedési lista első három helyén a tüdőrák, a méhnyakrák és az emlőrák áll.


https://balrad.wordpress.com/2015/02/23/tudtad-ezt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése