2015. február 23., hétfő

Lengyelország is a szankcióháború áldozata lesz

Hídfő.net.ru | Lengyel sajt beszállítás tilalom
Oroszország fogyasztóvédelmi szerve átmeneti tiltást helyezett érvénybe a Lengyelországból érkező sajttermékekre, a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint amiatt, mert azok nem felelnek meg az Oroszországban alkalmazott fogyasztóvédelmi elvárásoknak.
Ugyan hivatalos csatornákon csak fogyasztóvédelmi intézkedésről van szó, az orosz importtilalmak eddig minden esetben a nyugati szankciókat követték. Tavaly októberben az ukrán exportra vetettek ki hasonló korlátozást, a gyártási körülmények szabálytalanságaira hivatkozva. Ezek a lépések ugyan nem szankciók - hivatalosan -, de az Európai Unió tagállamait ráébresztik arra, hogy az EU nem egységes egész. Miközben az ehhez hasonló ellenlépések komoly veszteségeket okoz a kis országok hazai iparának, Brüsszel nem kárpótolja a tagállamokat az elszenvedett veszteségért, vagy a kiszabott, a veszteséghez képest kismértékű támogatások rendszerint a nyugatbarát kormány holdudvaránál tovább nem jutnak.
Az ENSZ gazdasági és társadalmi hivatalának adatai szerint Lengyelország és a balti államok szenvedik meg leginkább az importtilalmat. 2014 decemberi jelentés szerint az Európai Unió mintegy 11 milliárd dollárt vesztett a szankcióháború miatt, ami a régió egészének logisztikai szektorát is megzavarja.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/23/lengyelorszag-szankciohaboru-aldozata-lesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése