2015. február 11., szerda

Norvégia sem ad el fegyvert Ukrajnának

Erna Solberg norvég miniszterelnök szerdai nyilatkozata szerint Norvégia elkötelezett abban, hogy nem fog fegyvert szállítani Ukrajnának. "Norvégiának egyértelmű törvényei vannak a fegyverekre vonatkozóan. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a konfliktust nem fegyverekkel, hanem tárgyalásokkal és diplomáciával kell megoldani." Solberg a VG újságnak nyilatkozva elmondta, hogy nem fognak fegyvert szállítani Ukrajnának, és nem is támogatják, hogy más országok fegyvereket adjanak Kijevnek.
Hídfő.net.ru | Erna SolbergErna Solberg
Az amerikai kongresszus korábban elfogadta a törvényt arra vonatkozóan, hogy felfegyverzi Kijevet az orosz szabadságharc leverésére. Az amerikai elnök azonban még nem írta alá a törvényt, és ezt egyfajta ultimátumként próbálja használni Moszkvával szemben.
Eközben számos európai ország ellenzi a javaslatot, állásfoglalásaik szerint a fegyverszállítás nem segíti megoldani a konfliktust. A norvég miniszterelnök nyilatkozatát számos hasonló felszólalás előzte meg, többek között Angela Merkel német kancellár részéről is. Merkel egyébként mostanra két tűz közé került, a radikális atlantista erők részéről már olyan bírálatokat kap, mint "nem érti eléggé Európát", ami azt jelenti, hogy esetenként Washington érdeke elé meri helyezni az európai érdeket, vagy a német üzleti körök érdekeit.
Eközben az Ukrajnának történő fegyverszállítás témájában az Európai Unió megosztott, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Finnország szintén nem akar fegyvert eladni a kijevi kormánynak.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/11/norvegia-sem-ad-el-fegyvert-ukrajnanak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése