2015. február 11., szerda

Irán még idén csatlakozhat a Sanghaji Együttműködési Szervezethez

Hídfő.net.ru | Sanghaj Együttműködési Szervezet
Még idén megkezdődhet India, Pakisztán és Irán csatlakozási folyamata a Sanghaji Együttműködési Szervezethez, ami jelentősen növelheti mozgásterüket a globális politikában. Andrej Denisov orosz nagykövet a Sanghaji Együttműködési Szervezet vezetőinek találkozóját követő sajtótájékoztatón tegnap kijelentette, hogy a csatlakozási folyamat meggyorsítható, de ehhez bizonyos politikai reformokat kell végrehajtaniuk a csatlakozó országoknak.
Irán, Pakisztán és India már hivatalosan is benyújtották a csatlakozási kérvényt, emellett megfigyelői státusz megszerzésére törekszik a Maldiv Köztársaság, Nepál, Szíria, Örményország, Azerbajdzsán és több más ország. A szervezet következő csúcstalálkozóját július 8-10 közt tartják, akkor már sor kerülhet az iráni csatlakozás véglegesítésére.
A szervezet tavaly szeptemberben határozott arról, hogy közös erővel lépnek fel a terrorizmus és extrémizmus ellen, ennek koordinálását pedig Oroszország végzi. A Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamaiban terrorista szervezetként vannak nyilvántartva többek között olyan csoportok, melyeket az Egyesült Államok és más nyugati országok a "demokratizálódási folyamat" részeként aktívan támogatnak. A Sanghaj Együttműködési Szervezet Eurázsia mintegy kétharmadát foglalja magában, több mint 1,5 milliárd embert, a Föld lakosságának egynegyedét.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/11/iran-meg-iden-csatlakozhat-sanghaji-egyuttmukodesi-szervezethez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése