A Wall Street Journal szerdai jelentése szerint az amerikai cégek által működtetett olajkutak száma több mint 28%-kal csökkent 2014 júniusához képest. Az amerikai vállalatok csökkentik az olajkitermelést az olaj világkereskedelmi árának csökkenése miatt. A Drillinginfo elemzőcég szerint a jelentős visszaesés ellenére azonban csak 8,5%-al kevesebb az újonnan kitermelt olaj mennyisége. Tavaly nyár óta majdnem 50%-al estek vissza az olajárak, a palaolaj termelők pedig minden eddiginél gyorsabban reagálnak az árak csökkenésére. Az újság szerint ez a trend a termelés további visszaeséséhez és az olajárak korrekciójához vezethet. A Rice University tanulmánya szerint eközben egyes amerikai tagállamok tovább fokozzák a kitermelést, többek között Texasban növekszik az aktív olajkutak száma.
Hídfő.net.ru | Olajkút
Az olaj világkereskedelmi ára amiatt zuhant le, mert a nagyobb kőolajexportőr országok tartósan fokozták a kitermelést. 2014 márciusában Barack Obama Szaúd-Arábiába látogatott, ahol az azóta már halott szaúdi uralkodót "meggyőzte" arról, hogy működjön együtt az olajárak leütésében. Washingtonnak amiatt érdeke az olaj világpiaci árának tartós alacsonyan tartása, mert ezzel megfosztja bevétele egy részétől az orosz állami költségvetést. Az amerikaiak ezzel akarják olyan intézkedések meghozatalára kényszeríteni az orosz kormányt, ami aláásná a kormány népszerűségét és így ideális közeget teremtene a külföldről szervezett kormányellenes tüntetéseknek. Emellett további olyan országokra is csapást mér az olajárak alacsonyan tartása, melyekre az amerikai kormány ki akarja terjeszteni befolyását, pl. Venezuela és több dél-amerikai ország, melyek állami költségvetésében jelentős tétel az olajbevétel.
Az olajárak tartósan alacsonyan tartása azonban nem kivitelezhető. Az észak-amerikai olajtartalékok tekintélyes része olyan mélységben található, ami miatt költségesebb a kitermelés, mint a világ más részein. A főbb amerikai olajmezők kitermelése 90 dolláros ár alatt már nem jövedelmező, így a nyugati vállalatok egy része csökkenteni fogja a kitermelést, ha a kormány továbbra is az árak mesterséges leütésére törekszik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/11/nyugati-olajcegek-csokkentik-kitermelest