Már halálos áldozata is ven annak a lövöldözésnek, amely szombat délután történt Koppenhágában egy kulturális rendezvény közvetlen közelében, amelyen jelen volt az a svéd művész, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta - írja a BBC News.

Úgy tudják a 40 lövés dörrent a támadás során, és a rendőrség már komoly erőket bevetett, hogy kézre kerítse a fegyvereseket.

https://www.youtu...888uEWxGks

Korábbi hírügynökségi jelentések szerint a lövöldözésben csak három rendőr sebesült meg. Az eseményen jelen volt a francia nagykövet is.

Az első értesülések szerint a lövéseket két férfi adta le, akik elmenekültek.

www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2015/02/14/Lovoldozes-Koppenhagaben(650x433).jpg

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére - írja az MTI.

"Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság" volt a rendezvény címe, Lars Vilks a fő vendég volt. A 2007 óta szigorúan örzött Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. A Ritzau dán hírügynökség azt jelentette, hogy a lövéseket kora délután a bejáratnál adták le, és a tettesek rögtön elmenekültek. A rendőrség azonnal hozzákezdett felkutatásukhoz.

Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót.


Forrás: Hír24