2015. február 19., csütörtök

A Szabad Nemzet Egyesület pert indít az Index újságírója ellen

A Szabad Nemzet Egyesület pert indít az Index.hu újságírója, Dezső András cikke miatt, amiben szélsőséges elemekkel próbálta - egyébként sikerrel - összemosni a Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatása idejére szervezett szimpátiatüntetést. Dezső egyfajta összeesküvés-elméletet állított fel, miszerint a tüntetés mögött egy általa megnevezett szélsőséges személy áll, és mindezt a Facebook-on történő "tetszikelésekkel" kívánta alátámasztani. "Dezső konspirációs teóriája szerint az orosz-magyar kapcsolattartás mellett kiálló esemény szervezői között egy szélsőséges elem van. Ezt a szerző különféle jelekből, „lájkokból” következtette ki, ezzel a módszerrel tetszőlegesen lehet elméleteket kiötleni" - áll az egyesület közleményében.
Mint utólag kiderült, a megmozdulás szervezői eleinte készségesen együttműködtek, és maguk is törekedtek arra, hogy a tüntetés környékén kétes elemek ne jelenhessenek meg. "Minden ezzel a kérdéssel megkeresett szervező határozottan kijelentette: az említett szélsőséges személynek nincs köze az eseményhez, a rendezvényen nem vehet részt. Nem tüntetett el nyomokat a szervezés, megköszönte Dezső értesüléseit. Előre közölte, hogy ahol ezt adminisztrátori jogköre megengedi, a kifogásolt illetőt internetes tevékenységében korlátozza." A későbbiek alapján azonban ez nem volt elég, az újságíró nem az együttműködést kereste, valamint nem megakadályozni akarta a szélsőséges elemek megjelenését, hanem magát a tüntetést akarta ellehetetleníteni. Mivel az újságíró a résztvevő szervezetek lejáratásával fenyegette a szervezőket, végül lemondták a rendezvényt.

Az eredetileg meghirdetett eseménynek több mint ezer résztvevője lett volna, köztük nemzeti, jobboldali, baloldali és antifasiszta szervezetek képviselői is. A szervezők kiemelték, hogy az újságíró tevékenysége emiatt a gyülekezési jogot korlátozta, és megteszik a megfelelő jogi lépéseket. "Születése pillanatában ellehetetlenített egy gyülekezési jogával élni kívánó civil szervezetet. Megsértette a szervezet tagjainak jó hírnevéhez fűződő jogait, hamis színben tüntetve fel őket, alapvetően hatással van az adott résztvevők társadalmi megítélésére."
Az említett újságíró korábban már számos karaktergyilkosságban vett részt, többek között a választási eredményeket próbálta befolyásolni (vagy rajta keresztül próbálták befolyásolni) a Jobbik politikusának lejáratásával. Később aktívan közreműködött a külügyminiszter elleni lejárató kampányban, alig két héttel azelőtt, hogy kiderült; Washington nem fogadja el a magyar külügyminiszter személyét, és Szijjártó Péter washingtoni bemutatkozó látogatása alatt John Kerry egy alacsonyabb rangú személyt küldött maga helyett. Korábban az Index.hu azzal vádolta Moszkvát, hogy szélsőjobboldali szervezeteket támogat Magyarországon, ami egy fővonalú sajtóorgánum részéről fokozottan alkalmas arra, hogy a két ország közt diplomáciai feszültséget keltsen. Nagyjából ezzel a csapásiránnyal egybevágó Dezső András lejárató-kampánya a szimpátiatüntetést megelőzően, ahol szintén szélsőséges elemekkel próbálta összemosni a rendezvény szervezőit.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/19/szabad-nemzet-egyesulet-pert-indit-az-index-ujsagiroja-ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése