Navracsics Tibor, a külügyminiszteri posztról Brüsszelbe száműzött fideszes politikus saját pártjával szemben igen kritikus interjút adott a Heti Válasznak, amiben többek között elmondta, hogy a kormánypártban számos törésvonal van, ezek a törésvonalak "már a külső falakon is látszódnak", miközben a tagság egy része belülről fúrja a pártot.
Navracsics elmondása szerint ezek a párttagok személyes ambíciók által vezérelve fordulnak a pártvezetés ellen, és nem riadnak vissza attól sem, hogy a sajtónyilvánosságot is felhasználják a párton belüli érdekérvényesítésre. A politikus ugyanakkor kiemelte, hogy a párt már nem tekinti célnak a "polgári Magyarországot", a pártban erről egyre kevesebbet beszélnek, cselekedetekben pedig szintén egyre kevésbé láthatóak a "polgári értékek".
Hídfő.net.ru | Navracsics Tibor
Miközben pártja törésvonalairól beszél, Navracsics szintén egyéni ambíciók által vezérelve a sajtónyilvánosságot használja fel a párton belüli érdekérvényesítésre. Mi más vezérelhetne valakit, akit félrelöktek a külügyminiszteri posztról, és egy sokadrangú brüsszeli pozícióba száműzték, hogy a kormány tevékenységére a lehető legkevesebb befolyása legyen? Navracsics egy nyugat felé lojális politikus, akinek külügyminiszteri kinevezése mindössze annak volt köszönhető, hogy amiatt Washington átmenetileg ne döntse be a forintot, míg a fideszes oligarchák a választást követően megfelelő helyre mentik át vagyonuk egy részét. Navracsics így a sajtónak nyilatkozik a kormánypártban mutatkozó szakadásról, miközben egyértelműen pozitív dolognak nyilvánítja, hogy a párt tagjai a pártvezetés ellen fordulnak. Mint mondja, ebből látható, hogy "a Fideszben nem kaszárnyában élik az életüket, és nem vezényszóra emelik a lábukat". Vagyis Navracsics brüsszeli száműzetéséből a pártvezetéssel szembeni kritikusságra bátorítja az eddig pártfegyelemmel elhallgattatott hangokat.
Előrejelzésünk szerint a radikális atlantisták az álcivil tüntetések elapadása és látványos sikertelensége miatt újabb nyitási irány részeként belülről kezdik felbomlasztani a kormánypártot, hogy az általuk támogatott geopolitikai átmenetet megakadályozzák. Ennek részeként ellenzéki sajtóorgánumokban nyilatkoztatnak kormányközeli személyeket, hogy a párt tagjait a pártvezetéssel szembeni kritikák nyílt felvállalására buzdítsák. A nyilatkozatsorozat célja, hogy a Fidesz eddig hallgató, ám a kormány tevékenységére kritikusan tekintő tagjai felbátorodjanak, és nyíltan vállalják a kritikát. Az ellenzéki sajtó ennek teret enged és ebbe az irányba tematizálja a közéletet, amivel elérnek egyfajta "kritikus tömeget" és szakadást idéznek elő a kormánypártban.
A radikális atlantisták stratégiája, hogy a felszínre hozott belső ellentétek mentén ugyanezen sajtóorgánumok a kormánypártról bizalmas információkhoz jussanak, hogy kiteregethessék a Fidesz egyes tagjainak kétes ügyeit. Ez a kiteregeés azonban főként a keleti nyitásban kulcsszerepet betöltő politikusokra fog korlátozódni, tehát senki ne várjon nagy áttörést és a politika lényeges változását. Ez a botránykeltés addig fog tartani, amíg felduzzasztják a kormányellenes tüntetéseket - amiből elsősorban a Demokratikus Koalíció profitál - és az előrehozott választások kikövetelése után jó eséllyel egy balliberális, radikális atlantista kormánykoalíció alakulna meg. A radikális atlantisták eközben a folyamatban részvételre buzdítják a Jobbikot, abba a hitbe ringatván a pártvezetést, hogy a szavazóbázis növekedése miatt a Jobbik kormányra kerülhet. A fővonalú sajtóorgánumok azonban közvetlen a választások előtt hetekkel gond nélkül leamortizálhatják ezt a szavazóbázist, - mert ezek a sajtóorgánumok a radikális atlantisták kezében vannak, és már most birtokukban lehetnek azok az információk, melyek a baloldali nagykoalíció bebiztosításához és így a riválisok felbomlasztásához szükségesek.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/19/navracsics-passziv-kritikussaggal-ragja-szet-kormanypartot