Angela Merkel német kancellár az Észak-német Rádió szerint egy jelenleg folyamatban lévő pártrendezvényen felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák helyre a békét Oroszországgal. Merkel az ukrán helyzet kapcsán kifejtette, hogy "nem Oroszország ellen, hanem Oroszországgal együtt kell helyreállítani a békét Európában".
Hídfő.net.ru | Angela Merkel
Ugyanakkor a kancellár elítélte "Európa határainak megbontását", amit a Krím - abszolút többségű orosz terület - azon döntésére vonatkozóan mondott, hogy márciusban egy népszavazást követően csatlakozott Oroszországhoz.
Merkel kijelentése ugyanakkor válaszként tekinthető az ukrán parlament nemrég elfogadott határozatára. Alig néhány nappal azután, hogy a minszki megállapodás alapján érvénybe lépett a tűzszünet, az ukrán parlament elfogadott egy határozatot, miszerint az Európai Unió küldjön békefenntartókat az elszakadó régiókba, többek között azokra a területekre, melyeket Ukrajna nem tart ellenőrzés alatt, például a volt ukrán-orosz határra. Az ukrán határozat emellett megtiltaná, hogy Oroszország részt vegyen a békefenntartó misszióban. Tehát Kijev beküldené a nyugati csapatokat azokra a területekre, melyeket nem tart ellenőrzés alatt, és komolyan gondolja, hogy Oroszország tétlenül nézné, amint az oroszellenes retorikát folytató országok fegyveresei felsorakoznak az orosz határon.
Merkel szerencsére elkezdte megérteni, hogy Európának nem érdeke se a háború, se a gazdasági konfliktus, így a kancellár nyilatkozata válaszként is értelmezhető arra a határozatra, amit Ukrajna egyértelműen Washington nyomására hozott meg (az Egyesült Államokat kihagyták a béketárgyalások több szakaszából is, mivel az amerikaiaknak semmi keresnivalója a térségünkben). Jelenleg egyedül az Egyesült Államok érdeke az ukrán háború folytatása, ami a NATO szervezetét saját befolyási övezetének kiterjesztésére akarja felhasználni, emiatt érdeke a térségi konfliktusok generálása.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/19/merkel-nem-oroszorszag-ellen-oroszorszaggal-egyutt