2014. december 28., vasárnap

Mennyi ideje van hátra Orbánnak?

Angela Merkel februári villámlátogatása után hatalomátvétel történhet a Fideszben - állítják a Népszava kormánypárti forrásai. Az informátorok az Orbán Viktorral szembeni, párton belül egyre erősödő elégedetlenségről számoltak be, s hogy már az is felmerült, a kormányfő egyenesen akadálya a Fidesz boldogulásának. Az azonban egyelőre nem világos, ki lépne a helyére.
Egyre többen vannak, akik igyekeznek magukat távol tartani a kormányfőtől, illetve, amennyire lehet kimaradni azokból az intézkedésekből, amelyeket jórészt magának a miniszterelnöknek az iniciálására hoztak, vagy hoznak meg. Többek szerint nincs értelme beleégni mindabba, ami történik; a bukás ugyanis elkerülhetetlen.

Úgy látják, Orbán visszafordíthatatlan pályára helyezte magát. A kormányzati munkát kapkodás, kiismerhetetlenség jellemzi, ami magából Orbánból fakad. A szakembergárdának egyre inkább csak a hűség és a miniszterelnökhöz való ragaszkodás a kötelező.

Nincsenek a kormányzati döntések megvitatva, váratlan ötletek mentén dolgoznak a miniszterek és az apparátus. Ráadásul az is előfordul, hogy Orbán véleménye is változik, méghozzá egyik napról a másikra, és ennek megfelelően rángatja kommunikációs és cselekvési szinten is a beosztottjait. Ez a magyarázata annak is, hogy többen a kiszolgálói közül nevetségessé váltak - mint például Németh Szilárd a netadó kapcsán. A fideszes rezsibiztos ugyanis a kormányfő aktuális álláspontját követni képtelen módon még akkor is védelmezte, amikor Orbán már kiállt belőle. Erre a bohóc szerepre viszont egyre kevesebben vágynak.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy Orbán, aki eddig jó érzékkel kezelte a nyilvánosságot és azt is pontosan tudta, hol húzódnak a jó és rossz, illetve végletesen népszerűtlen és még átvihető döntések határai, miért veszítette el ezt a képességét. Merthogy elveszítette - állítják az őt jól ismerő körökből. A választ, illetve a megoldást többen az úgynevezett "amerikai ügyben" vélik felfedezni, vagyis abban a csatában, amelyet a legtöbben megnyerhetetlennek tartanak.

Akadnak olyanok is, akik szerint a gondok korábban kezdődtek. Szerintük az orbáni rendszer szétesése már az áprilisi választások előtt jóval megindult. Egészen pontosan attól a pillanattól, amikor Orbán felrúgta a Fidesz gazdasági-politikai irányításának rendszerét és a gazdasági döntéseket is saját hatáskörébe vonta. Feltehetően - mondják az elemzők -, megelégelte azt a duális rendszert, amelyben Simicska Lajossal párban irányították a Fideszt és a kormányzati döntéseket. Ezért világos határvonalat húzott kettejük kompetenciái közé.

Amit ma látunk már nem egy rendszer, hanem egy napról napra élő folyamat, amely semmiképp sem tartható fenn, egyszerűen bukásra van ítélve - vélik a források. Ez már nem pusztán suttogó propaganda; egyre szélesebb körben terjed a Fidesz háza táján.

Ez a magyarázata, hogy Orbánék egyre többet hangoztatják: Amerika puccskísérletre készül. Ugyanis a belső elégedetlenséggel ők is pontosan tisztában vannak, s a közvélemény számára úgy akarják leplezni a Fideszben rejlő feszültségeket, hogy külföldről érkező aknamunkát vizionálnak.

A valóság ezzel szemben az, hogy éppen a Fideszen belülről, vagy a kormánypárt környékén szerveződnek csoportok. Ezek a még széles közvélemény számára nem ismert figurák azok, akik nem pusztán előkészítik a hatalom átvételét, hanem - egyesek szerint - alkalmasok is arra, hogy a politikai irányvonal megváltoztatása nélkül átvegyék a párt és az ország irányítását.

E folyamat egyik fontos állomása lehet Angela Merkel német kancellár villámlátogatása, akinek egyre nagyobb tehertétel a magyar miniszterelnök. Ugyanis sem az Európai Néppárt, sem az Európai Unió demokrácia felfogásával nem összeegyeztethető az ilyen típusú hatalomgyakorlás, illetve a szövetségi rendszerből való folyamatos kikandikálás. Többen emlékeztettek: Merkel tett már néhány ilyen látogatást európai vezetőknél, amelyek után a fogadó ország vezetője villámgyorsan távozott a hatalomból.

Nyilván a partnereknek sem mindegy, hogy megérett-e a helyzet Magyarországon egy Orbán utáni időkre, vagy a miniszterelnök még most is ki tudja vinni békemenetes híveit az utcára. Az pedig, hogy van-e olyan utód a magyar jobboldalon, aki uralni tudja majd a helyzetet és helyes irányba fordítani a Fidesz és az ország szekerét? Egyelőre nem tudni.

Vagyis az már nem kérdés, hogy Orbán megbukott-e, csak az, hogy mennyi idő kell a mögötte épülő új rendszer stabilizálásához.

Népszava - Sztárklikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése