Pontosan egy hónappal a zaporozzsjei atomerőműben (“Запорожской АЭС”) történt-eddig a közvélemény előtt nem tisztázott üzemzavar után-ma reggel egy újabb, ám a külső jelekből ítélve a korábbinál jóval súlyosabb üzemzavar történt ma reggel.

Reggel hat órakor a VI. számú energiatermelő egységet (VI.blokk) a “belső védelmi rendszer” leállította. A VI. blokk reaktora jelenleg is áll, az erőmű pillanatnyilag 40 százalékos kapacitással dolgozik.
Az Európa legnagyobb (az Oroszország európai területein működő atomerőműveket nem számítva) atomerőmének számító zaporozzsjei létesítményt működtető “НАЭК Энергоатом”-NAEK Energoatom” nevű cég teljes vezérkara a helyszínen nyüzsög.
A helyszínre érkezett már kora délelőtt a ” ДСНС Украины” (ez az orosz Sürgősségi Helyzetek Minisztériumának ukrán megfelelője) gárdája is. Az erőmű valamennyi kapuját katonaság őrzi.
A mozgolódásra-ami azért nagyságrendekkel nagyobb mint az egy hónappal korábbi esetnél-a környéken pánikhelyzet alakult ki. Információval viszont most sem szolgál senki-semmi.
Ez az erőmű látja el jórészt Harkov, Dnyepropetrovszk és Odessza régiókat elektromos árammal. Amint egy hónapja, most is komoly áramkimaradásokra lehet számítani az ellátási területen, ami már most is észlelhető. A legnagyobb probléma viszont most a tájékoztatás teljes hiánya!

https://balrad.wordpress.com/2014/12/28/valami-nagy-baj-tortent-ismet-a-zaporozzsjei-atomeromuben/