Az ukrán elnöki hivatal sajtóirodája szerint Angela Merkel német kancellár és Petro Porosenko ukrán elnök között lezajlott telefonon keresztüli megbeszélésben a felek az Oroszországgal közös határ lezárását, és a külföldről érkezett személyek mielőbbi kivonását szorgalmazták az Ukrajnától függetlenedő Donyeck és Luhanszk Népi Köztársaság területén.

Donyeck és Luhanszk a kijevi állampuccsot követően májusban népszavazással nyilvánította ki függetlenségét. A köztársaságok nagyrészt oroszajkú lakossága a Kijevben banderista radikális elemek által támogatott antidemokratikus puccsal hatalomra került vezetés oroszellenes rendelkezései, és a terület gazdasági gyarmatosítására való törekvései miatt döntött úgy, hogy nem kívánnak tovább Ukrajnához tartozni. A köztársaságok azóta saját infrastruktúrával, választott parlamenttel, hadsereggel, rendőrséggel rendelkeznek.
Kijev és nyugati partnerei nem ismerik el Donyeck és Luhanszk demokratikus népszavazások által hitelesített autonómiához való jogát, és Ukrajna a NATO tagországai által fegyverekben és zsoldosokban nyújtott támogatással büntető hadjáratot próbál vezetni a köztársaságok ellen. Az elmúlt hetekben a NATO zsoldosainak nagyarányú kivonására került sor a harci övezetből.
Eközben az USA hivatalosan a mai nappal 13 év után lezáruló afganisztáni beavatkozásának műveleti területéről az ott maradt harceszközök Ukrajnába való átcsoportosításába kezdett. Az átcsoportosítás ellen Asraf Ghani afgán elnök tiltakozott, arra a korábbi megállapodásra hivatkozva, miszerint az USA ezeket a harceszközöket az afgán hadseregnek adja át a radikális iszlamista terrorcsoportok felszámolását segítve országa területén.
Ukrajna mindeközben bevezette a katonai munkaszolgálatot a lakosság széles rétegére kiterjesztve - felnőttkorú tanulók, mezőgazdasági és egészségügyi szektorban dolgozók és munkanélküliek - és új kötelező sorozást hirdettek meg a katonai szolgálatra kötelezhetőek körében.
Az ukrán kormány képtelen saját lakossága számára az alapvető életvitelhez szükséges feltételek biztosítására. A nyugattól remélt segítség jellege megmutatkozott az elektromos hálózat, és a hőerőművek egy részét üzemeltető antracit beszerzésére tett kísérletek során, amikor a nyugati vállalatok csak a piaci ár többszöröséért lettek volna hajlandóak készleteikkel "Ukrajna segítségére sietni". Az ukránok most Oroszországtól - amely őket szerintük minden pillanatban kész lerohanni - kapnak antracitot és elektromos áramot, mélyen a piaci ár alatt.
Angela Merkel ezenfelül biztosította az ukrán elnököt arról, hogy Németország minden támogatást megad Ukrajnának egy IMF kölcsönprogram mielőbbi beindítása érdekében.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/28/merkel-porosenkoval-egyeztetett