Az Ukrán Népi Mozgalom (Ruh) nacionalista szervezet tucatnyi aktivistája rendezett demonstrációt Magyarország kijevi nagykövetsége előtt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök szerintük “Ukrajna-ellenes” kijelentései és a Déli Áramlat gázvezeték építése ellen.
Vjacseszlav Rudenko, a megmozdulás egyik szervezője az MTI-nek elmondta: nemtetszésüknek kívánnak ily módon hangot adni amiatt, hogy a magyar miniszterelnök és kormánya folytatni kívánja az Ukrajnát elkerülő, orosz földgázt szállító vezeték megépítését. Tiltakoznak továbbá Orbán Viktor azon kijelentése ellen, miszerint Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából Ukrajna “potenciális veszélyforrás” lenne – tette hozzá. “Szeretnénk figyelmeztetni a magyar népet, hogy azokban az országokban, amelyeknek vezetése támogatja Oroszország politikáját, hamarosan orosz katonák, orosz zsoldosok jelenhetnek meg. Legyen intő példa Ukrajna esete: az országból elmenekült Viktor Janukovics volt elnök Moszkva-barát politikájának következményeit most az ukrán nép szenvedi meg” – fűzte hozzá.
A demonstráció résztvevői emlékeztették Magyarországot az 1956-os forradalomra. “A magyarok emlékezetében mindenki másénál jobban él 1956, amikor orosz harckocsik szabták meg nekik, hogyan éljenek” – fogalmaztak petíciójukban, rámutatva arra, hogy most Ukrajna küzd függetlenségéért és területi egységéért Oroszországgal szemben.
A tüntetők a “Dicsőség Ukrajnának!” szokásos jelmondat mellett “Dicsőség a magyar népnek!” felkiáltással fejezték ki tiszteletüket Magyarország iránt. A demonstráció békésen, provokációk és rendbontások nélkül zajlott le. Szuromi Antal konzul átvette a tüntetők petícióját, ígéretet téve arra, hogy a külképviselet eljuttatja a magyar kormányhoz.
(MTI)

Bal-Rad komm: “…A magyarok emlékezetében mindenki másénál jobban él 1956, amikor orosz harckocsik szabták meg nekik, hogyan éljenek…” – hát erre az emlékeztetésre bizony szükség is lenne minden nap. Hadd emlékezzenek a népek, hogy mit is adott a tankok nélküli, bankok hozta “demokrácia”!
Tavaszra az “Ukrán Népi Mozgalom” aktivistái is hasonlóképpen fogják látni, mint mi! Ha addig meg nem fagynak! (De hát a melegen tartásukról fog gondoskodni az USA – EU – NATO – latorszövetség által felbujtogatott és tákolgatott kijevi Helytartóság!