Csütörtökön robbant be a hír a sajtóba, hogy az amerikai kongresszus arra kérte Jens Stoltenberg NATO főtitkárt, hogy vásárolja fel a Franciaország által Oroszországnak gyártott Misztral helikopterhordozó hajókat. A NATO kommentárja szerint Stoltenberg hivatalos ajánlatott tett a franciáknak a hajók megvásárlására.

Korábban - szeptemberben - az Egyesült Államok haditengerészetért felelős minisztere, Ray Mabus kijelentette, hogy Franciaország csak azért nem áll el a hajók Oroszországnak leszállításától, mert az gazdasági veszteséget, profitkiesést jelentene. A miniszter szerint a NATO-nak ezért magasabb ajánlatot kellene tennie, hogy a franciák ne Moszkvának adják el a hajókat. Akkor ugyan még nem formalizálták ezt az ajánlatot, de később Stoltenberg hivatalos felajánlást kellett tegyen Párizsnak.
Egy brüsszeli forrás szerint azonban nyugati szövetség nem tudja megvenni Franciaországtól az Oroszországnak szánt Misztral helikopterhordozókat, mivel arra a NATO egész 2014-es költségvetése sem lenne elég. "A teljes 2014-es költségvetés nem lenne erre elég, az mindössze a franciák által kifizetett büntetés felének kompenzálására lenne elegendő." A forrás szerint a NATO katonai és civil költségvetése 2014-ben összesen 1,6 milliárd dollár, miközben a Misztral hajók ki nem szállításáért (vagyis szerződésszegésért) fizetendő büntetés 3 milliárd dollár lenne.


http://www.hidfo.net/2014/11/08/nato-egesz-evi-koltsegvetese-sem-lenne-eleg-misztralok-megvasarlasara