2014. november 8., szombat

Tűzszünet? Újra bombázzák Donyecket

Mára a minszki megállapodás szó szerint füstbe ment tervnek látszik. Megszámlálhatatlan helyen folynak összecsapások, az ukrán hadsereg több ponton igyekszik támadni.
Az elmúlt két nap csendesen indult, de a reggeli nyugalom után egyre több helyen durvult el a helyzet, és mára szinte az egész frontszakaszon állnak a harcok. A tűzszünetet, - már amennyire lehetett annak nevezni - az elmúlt napokban mindenhol az ukrán hadsereg szegte meg, és folytatott támadó hadmozdulatokat. Kiújult Donyeck városának lövetése rakétákkal és tüzérséggel, a családi házas területeket éppúgy, mint az ipari részeket, hidakat, gáz- vagy elektromos létesítményeket.
Szétlőtt lakóházak Donyeckben és környékén

A város körül nagyon megerősödött a drón és a tüzérségi felderítő tevékenység. Több ilyen egységet fogtak el vagy számoltak fel az elmúlt napokban.
Debalcevo környéke szintén csendes volt a reggel, de délutánra már az egész frontszakaszon álltak a harcok, jobbára kézi fegyverekkel. A harci érintkezések Debalcevotól keletre az első települések környékén zajlanak, kivétel a város északi felén, ahol a frontvonal a város szélén húzódik. A tenger közeli frontokon is kialakultak forró gócpontok.
Luganszk városa nagyjából csendesebb, a várostól nyugatra, továbbra is a Szeverodonyeck irányába haladó főútvonalon folynak rendkívül heves összecsapások. Mindkét oldal jelentett veszteségeket. Egy ukrán erő, átkelve a Donyeck folyón hídfőt akart létesíteni, de átkelés közben az egységet felszámolták. Egy tank, több jármű odaveszett, a halottak pontos száma nem ismert, több járművet személyzettel együtt lőttek ki.
A nov. 6-án visszavert támadás roncsai Andriivka település mellett:

http://www.hidfo.net/2014/11/08/tuzszunet-ujra-bombazzak-donyecket


Donbassz frontjairól mindenfelől éjszakai harcokról érkeztek jelentések, hevességük viszont eltérő.
Donyeck és környéke – elsősorban is Gorlovka – az összecsapások fő helyszíne.
romi1romi2romi3Donyeck “Kujbisev” kerületének részletei
romi5romi4Gorlovka sem “irigykedhet” Donyeckre
Jellemzői inkább a népköztársasági erők támadó kedvét jelzik, és a valcmanisták defenzív magatartását. Ez pedig azt jelenti, hogy a milicisták a tüzérséget kombinálják a rohamcsapatok bevetésével, míg Nyalókakirály hordájának ténykedése jobbára csak a latortüzérség szorgoskodására korlátozódik. Így aztán a 48. órához közelitve a “60 órás terv” kivitelezése füstbe menni látszik.
Kiváltképp úgy, hogy a népköztársasági erők csoportjai sikeresen megvetették lábukat Avgyejevkában és Peszkiben.
Mára virradóan Peszkiben voltak utcai összecsapások, amelyek javarészt inkább a rettegő, és minden árnyékban milicistát látó valcmanisták össze – vissza lövöldözését jelentette. Ami nem ebbe a kategóriába tartozik, ott a milicisták lőttek – és találtak. De ott általában nem volt visszalövés.
Mariupol repülőterére is rendesen bevették magukat a milicisták. Heves nagy csata nincs, de folyamatosan lövöldöznek egymás felé a felek.
A kleti és északi külvárosra ugyanez jellemző! Egész éjjel nem hagyták egymást aludni a milicisták és a latrok.
Az EBESZ tegnap este hozta nyilvánosságra a donyecki – két gyermek halálát okozó – iskolalövésről szóló jelentését.
Eszerint a gránát északnyugati irányból, magas ívben érkezett. Márbedig a lövés irányában csak valcmanista tüzérség volt – van.

A jelentés a ballisztikai szakértői vélemény mellett azt is megállapította a becapódás helyszínén begyűjtött repeszmaradványokból, hogy a gránát – amit 152mm – es tarackból lőttek ki – új típusú repeszgránát volt. Az EBESZ jelentés kitér arra is, hogy ilyen típusú lövedéket a miliciák – tudtukkal – nem használnak, viszont fellelhető a Nemzeti Gárda arzenáljában.
rep1 rep2 rep3



http://balrad.wordpress.com/2014/11/08/ujoroszorszagi-helyzetkep/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése