Alessio Morosin, a venetoi függetlenségi mozgalom vezetője pénteken felszólította az olasz hatóságokat, hogy vonuljanak ki a Veneto tartományból, amelynek mintegy 3,8 millió lakosa népszavazással rendelkezett függetlensége felől és az olasz hatóságokra mint megszálló erőre tekint.
Hídfő.net | Alessio Morosin
"Veneto független államként saját magát kormányozza - korábban úgy hívták, La Serenissima, egy szervezet, ami eltűnt a történelem folyamán és több mint 1100 éven át semmi köze nem volt Olaszországhoz. Az Olaszországhoz csatoltságunk alig több mint 148 éve semmi ehhez a történelmi időhöz képest." Morosin újból elmondta, hogy a Veneto régiót - a Velencei Köztársaságot - erőszakkal Olaszországhoz csatolva tartó Róma-Brüsszel tengely kizsákmányolja az egyébként gazdag ipari régiót, az ő kemény munkájukat kiszipolyozva segélyezi Olaszország déli tartományait, ahol az EU gazdaságpolitikájának köszönhetően egyre súlyosabb a helyzet.
A venetoi függetlenségi mozgalom számításai szerint a Rómától elszakadás drasztikusan javítaná az életkörülményeket a Veneto régióban, mivel a tartomány gazdaságát Róma adópolitikája csak hátráltatja. Morosin szerint az elszakadás esetén már a függetlenség első évében 12,2%-os lenne a gazdasági növekedés a Velencei Köztársaságban, ami minden feltörekvő országnál látványosabb fellendülést jelentene.
Márciusban a venetoi függetlenségi mozgalom a helyi önkormányzatok, vállalkozók és az Északi Liga párt szervezésében egy népszavazást tartott, ahol a mintegy 3,8 millió választásra jogosult lakos abszolút többsége részt vett a választáson, és 89%-uk a Rómától elszakadásra és a független Velencei Köztársaság kikiáltására szavazott.
A római hatóság illegitimnek nyilvánította a referendumot, Brüsszel szóra sem méltatta, az európai médiában pedig teljes médiacsendet rendeltek el az eseményről, mert a független Velencei Köztársaság kikiáltását szervező mozgalom nem csak Rómától függetlenedne, de kilépne az Európai Unióból, a NATO-ból, és Moszkvával fűzné szorosabbra a kapcsolatokat. A referendumot követően a római hatóságok letartóztatták a függetlenségi mozgalom vezetőit, az európai média pedig azóta is makacsul hallgat az egyetlen európai függetlenedési törekvésről, amely Brüsszel érdekeivel nem összeegyeztethető.


http://www.hidfo.net/2014/11/08/venetoi-fuggetlensegi-mozgalom-felszolitotta-romat-kivonulasra