A török Hurriyet napilap szerint a kormány egy olyan javaslatot nyújtott be a parlamentnek, ami engedélyezné a rendőri erők számára a tüntetők elleni fegyverhasználatot, illetve, hogy tömeges letartóztatást végezzenek a tiltakozók gyűlései során.
A javaslat felhatalmazná a török rendőrséget a „másra és magukra veszélyt jelentő” tüntetők letartóztatására, illetve, hogy fegyverrel válaszoljanak a Molotov-koktélok és pirotechnikai eszközök ellenük történő használatára.
Amennyiben a parlament elfogadja, a javaslat lehetővé teszi a török bűnüldözési hatóságok számára a tüntetők vád nélküli fogva tartását akár 24 órára, amennyiben „illegális demonstráción” vesznek részt, azonban ez az időintervallum 48 órára is növekedhet, ha a letartóztatás erőszakos tüntetés alatt történik. A fogva tartás időtartama nem függ attól, hogy a tüntető maga is részt vett-e az erőszakos cselekményben, a maximális időt az szabja meg, hogy a tüntetés általánosságban véve elfajult-e.
A benyújtott javaslat számos más témára is fókuszál, mint a helyi kormányzók hatalmának kiszélesítése, illetve a csendőrség és parti őrség struktúrájának megváltoztatása.
Hídfő.net.ru | Összecsapások Isztambulban, 2012Utcai harcok Isztambulban, miután Törökország kivonult a nyugati Nabucco-projektből (2012)
Hídfő.net.ru | Összecsapások Isztambulban 2014
Újabb civil elégedetlenkedés Isztambulban, - közvetlen az orosz gázüzlet után.
Emlékeztetőül: 2014. februárjában, a Kijevben lezajlott fegyveres hatalomátvétel alatt az ukrán rendőröknek nem volt engedélyezve a fegyverhasználat. Miközben az inkognitóban működő nyugati zsoldosok már éles lőszerrel lőtték a rendőri erőket, a rendőrök le kellett adják fegyvereiket, és nem viszonozhatták a tüzet, gumilövedékkel sem. A rendőri erők egy része emiatt dezertált, miután hetek óta céltáblának volt kitéve, és tucatnyi védtelen rendőrt a Majdan tér környékén agyonlőttek a "békés tüntetők".

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/27/torokorszag-engedelyezi-rendoroknek-tuntetok-elleni-fegyverhasznalatot