A Donyecki Népi Köztársaság külügyminisztere, Alexandr Kofman csütörtökön bejelentette, hogy a DNK delegációt küld a latin-amerikai országokba, ahol egyetlen, hosszú körút során tárgyalni fognak több ország vezetőivel is. "Venezuela, Kuba, Argentína - ezek az országok, melyektől olyan gyorsan várjuk a hivatalos elismerést, amilyen gyorsan csak lehet". A külügyminiszter szerint hosszú távon is érdekeltek a latin-amerikai országokkal a jó kapcsolatok kiépítésében. A DNK emellett a közeljövőben Dél-Oszétiába és Abháziába is delegációt küld.
A mai nap folyamán megérkezett a DNK területére Abházia elnöke, hogy a Donyecki Népi Köztársaság független államként elismeréséről és a kétoldalú kapcsolatok kiépítéséről tárgyaljon.
Áprilisban az akkor még Ukrajnához tartozó délkeleti megyék sorban kinyilvánították, hogy nem hajlandók legitim kormánynak elfogadni a Kijevben puccsal hatalomra jutott nyugatbarát politikusokat. A délkeleti megyék az illegitim kormány által az ő területeikre kormányzónak kinevezett, Svájcból és az Egyesült Államokból Ukrajnába települő oligarchákat sem fogadták el, Szergej Taruta és Igor Kolomojszkij kinevezésére válaszként tömeges tüntetések kezdődtek. Az orosz többségű területeken a rendőrség a tüntetők oldalára állt, és nem fogadta el a kijevi kormányt legitim hatalomként. Májusban az elszakadó köztársaságok a függetlenedésről kiírt sikeres népszavazás lebonyolítását követően kinyilvánították függetlenségüket. A Donyecki és Luganszki Köztársaságok Újoroszország (Novorosszija) néven szövetségi állammá formálódnak. Kijev a nyugati országok támogatásával, fegyveres erővel próbálta elfojtani a függetlenedési törekvéseket, így az elszakadó területek peremén azóta nincs fegyvernyugvás, a többségi orosz lakosság szabadságharcot folytat a nyugati gyarmatosítók ellen.
Hídfő.net.ru | Donyecki harcosDonyecki harcos - valahol a fronton
November 2-án mindkét ország független országgyűlési választást és elnökválasztást tartott. Abházia parlamentje választási megfigyelőket küldött a független ország első országgyűlési választására, aminek Kijev se a megtartását, se az eredményeit nem ismerte el. A határokat a fegyveres erő jelölte ki, ami ledöntötte az utóbbi évtizedek tabuját, miszerint az európai határokat már nem - vagy csak Washington akaratából - lehet módosítani.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/27/donyecki-nepi-koztarsasag-delegaciot-kuld-latin-amerikai-orszagokba