Az elmúlt napok eseményei alapján kijelenthető, hogy mára offenzív műveletet folytat az ukrán hadsereg a Donyecki Népi Köztársaság területén, felrúgva ezzel a minszki megállapodást. Az offenzíva központja a debalcevói térség, és onnan kiindulva elérni a Sahterszk bányavárost, bányaterületet, és az ott található szénbányákat. Az offenzíva jobb szárnya Gorlovka bekerítésére törekszik, bal szárnya pedig Luganszk irányába folytat hadműveleteket, legelső lépésként a Bahmutka néven híressé vált főútvonal-szakasz visszaszerzése a cél.
Az offenzíva bal szárnya:
A tegnapi napon 25 darab T72 és T64 harckocsival indítottak támadást a főútvonalon, de a támadás elakadt. A milícia azonban előre közölte, hogy az élőerő tartalékolása miatt, ha ilyen nyomás marad, fel fogja adni a területet, mert nincs akkora stratégiai jelentősége, hogy megérje feláldozni érte sok harcos életét. Jelenleg azonban volt erő arra, hogy a tüzérséggel előkészített harckocsi-támadást visszaverjék.
Hídfő.net.ru | Kiégett ukrán tankKiégett ukrán tank - elakadt próbálkozások

Ezen a frontszakaszon egy érdekes körülményre is fény derült két napja; (a Facebookról származó információt a DNK hírszerzése megerősítette) az offenzíva bal szárnya elakadt a támadásokban (valószínűleg ez lehetett a támadás leállásának egyik oka, a veszteségek mellett), mert a szeverodonyecki ellátó-központ leállította, - ugyanis elfogyott az üzemanyag. A balszárny számára felhalmozott üzemanyagkészlet kifogyott.
Az offenzíva törzse:
Debalcevó alatt azonban hatalmas erőbedobással igyekszik az ukrán hadsereg elérni a bányákat. Veszteségeiket azonnal pótolják, mind technikában, mind élőerőben. Az ukrán vezetés túlélése múlik ezen, mivel már több erőmű leállt szénhiány miatt, valamint nemsokára leállnak a városokat ellátó fűtésrendszerek. Az áramkimaradásokkal veszélybe kerül a városok vízellátása is. Mivel nincs pénz az USA-ból venni a méregdrága szenet, az EU pedig nem tud adni csak jelentéktelen mennyiséget, Kijev kénytelen beáldozni utolsó tartalékait is, valamint hadseregét számolatlanul a halálba küldeni. Az, hogy a debalcevói frontvonal a város északi határán húzódik, és ez ellen semmit nem tesz az ukrán hadvezetés, hanem délre a bányák irányába igyekszik előretörni, egyértelműen bizonyítja az kijevi kormány lépéskényszerét.
Az elmúlt napokban több települést lőttek, leggyakrabban 152 tarackokkal és rakétás egységekkel, de volt, hogy tankokkal. A tüzérségi tűz után hullámokban rohamozzák meg a védelmi állásokat. Légierő és helikopterek hiányában jelentős veszteségeket szenvednek, de így is képesek területeket elfoglalni. A milícia inkább manőverező védekező harcokat folytat. Így jelentős veszteségeket képes okozni, jelentéktelen saját veszteségekkel.
Jelentések érkeztek róla, hogy az offenzíva mögött további jelentős összevonások történnek. Konsztantinovkában 1500 Nemzeti Gárdást vontak össze. Velük együtt érkezett 24 tank, több BMP és BTR. Emellett további harcjármű összevonásról érkeznek hírek Kramatorszk felől. Ezek nagy része Debalcevó irányába halad tovább. Itt további nagy erejű támadás várható.
Kirovszk települést gyújtóbombákkal lőtte az ukrán hadsereg, több civil életét vesztette. A tüzeket csak reggelre sikerült eloltani, az áldozatok száma ismeretlen még, de több civil halt meg.
Hídfő.net.ru | Égő ház Kirovszk területén
Az offenzíva jobb szárnya:
A jobb szárny Gorlovkát igyekszik megtörni, valamint Donyeck felé is történnek támadások. 25-én egy nagy erejű harckocsioszlop áttört nyugat felől Donyeck irányába, és egészen a városig tört előre, hogy ott hídfőt foglaljon. Azonban a város elővárosában Petrovszkaja kerületben elérték a védelmi gyűrűt. Több harckocsi aknára futott és felrobbant, majd a milícia tankjai ellentámadásba mentek át. Délután 14 órakor heves tankcsata dúlt Petrovszkaja körzetben. A jelentések szerint az összes ukrán tankot kilőtték az ütközetben, vagy visszavonulás közben.
Az ukrán tüzérség a donyecki reptér melletti falvakat lövi gyújtóbombákkal. A képek és hírek tanúsága szerint több település lángokban áll, a reptér sűrű füstbe burkolózik. Ugyanitt több heves összecsapás is történt, az ukránok tankokkal és páncélozott járművekkel törtek be a reptérre. Több harcjárművet ezek közül kilőttek, egy BMP tűzpárbajt vívott a milíciával, majd visszavonultak.
Hídfő.net.ru | Felgyújtott település, a reptér közelébenFelgyújtott település, a reptér közelében
A hírek szerint a kiterjedt offenzívává nőtt ukrán támadás középső, fő csapásiránya tud eredményt is felmutatni, a két szárnyon csak veszteségek vannak.
Mariupolból az ukránok kivontatták az összes vagont és vonatot. Tovább folyik a  javak elszállítása a városból.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/27/megindult-az-ukran-offenziva-szenbanyak-visszafoglalasara