Litvánia bruttó hazai termékének (GDP) négy százalékát veszítheti el azért, mert Moszkva napok óta megtagadja a litván kamionok és személygépkocsik belépését Oroszország területére, mondta november 27-én Algirdas Butkevicius litván miniszterelnök. “Szélsőséges helyzetben, ha teljes mértékben megszűnne az Oroszországba irányuló export, és teljesen leállna az áruszállítás, a veszteség elérné a bruttó hazai termék négy százalékát” – mondta a kormányfő, aki ugyanakkor nem hiszi, hogy az események idáig fajulnának.
Terrorista állam
A két szomszédos ország közötti kapcsolat az ukrán válság kirobbanása óta romlott meg. A litván kamionok beléptetését először november 21-én tagadták meg az orosz határon, egy nappal azután, hogy Dalia Grybauskaite, a balti ország elnöke terrorista államnak nevezte Oroszországot kelet-ukrajnai katonai beavatkozása miatt. A litván államfő megnyilatkozása még a kijevi radikális nacionalisták legszélsőségesebb kijelentéseit is felülmúlja, reagálta erre az orosz külügy.
Hivatalosan a szankciók miatt
Az orosz vámhatóság közleményében azzal magyarázta a kialakult helyzetet, hogy Litvánián keresztül nagy mennyiségben áramlott be Oroszországba hamis árubizonylattal ellátott áru, kijátszva az európai termékeket sújtó orosz szankciókat. A litván miniszterelnök szerint a válság rendezéséhez az Európai Unió segítségét kell kérni. Az orosz-litván határon kialakult helyzetet megvitatják majd december 3-án Brüsszelben, a közlekedési tanács ülésén, mondta Algirdas Butkevicius.
(MTI)
Bal-Rad komm: A hír igazándiból azt fedi, hogy az orosz határőrizeti és vámszervek a közös határ átkelőin a schengeni zónából érkezőknek kijáró tisztelettel és megkülönböztetett figyelemmel viseltetnek nemcsak a kamionok, hanem a személyautók iránt is.
Litvánia lakosságának közel harmada orosz nemzetiségű. Viszont valamilyen módon az orosz határszervek ki tudják szűrni az orosz nemzetíségűeket, és ők pillanatok alatt, minden cécó nélkül juthatnak Oroszország területére. (A litvánok dühét ez az eljárás csak szítja!) Az, hogy az Oroszország felől érkezőknek még az életkedvét is elveszik a litván határszervek – nagyon hallgatnak!
Egyébként pedig a Maradék – Ukrajna területén kívüli legnagyobb Oroszország elleni fölforgatás terepe pontosan Litvánia. Az atlantista oroszellenes “szankciók” egyik leglelkesebb támogatója pontosan ez a balti miniállam, amely azonnal éktelen toprzékolásba kezd, amint sérelem éri hülyeségei miatt.
Litvánia terrorista állammá minősíti Oroszországot, és visítozik ha emiatt anyagi veszteség éri! Miközben Oroszország ellen dolgozik. Igazi skizofrénia!
Arról is bőszen hallgatnak Vilniuszban is és Kijevben is, hogy az Ukrán – lengyel határátkelőkön a baráti Ukrajna állampogárai egyenesen egy tortúrán esnek át, ha Lengyelországba (a Schengen – zónába) kívánnak belépni! Márpedig kívánnak – és egyre többen kívánnak belépni. A helyzet pedig lassan kezelhetetlenné válik!