Oroszország, Szaúd-Arábia, Mexikó és Venezuela magas szintű delegációi Bécsben találkoztak, a Hyatt parkban megrendezett tárgyalássorozaton, hogy megvitassák a hirtelen csökkenő olajárakat. A váratlan tárgyalásokra amiatt került sor, mert amerikai manipuláció hatására június óta mintegy 30 százalékkal csökkent az olaj ára.
A Venezuelai külügyminiszter, Rafael Ramirez nyilatkozata szerint az ott megjelent miniszterek ugyan nem egyeztek meg az olajkitermelés csökkentésében - hiszen egy ilyen megállapodásra csak egy OPEC értekezlet alkalmával kerülhet sor - de abban megállapodtak, hogy a csoport egy évig megfigyeli az olajárak alakulását és egy esetleges rendkívüli esemény alkalmából újra összegyűlnek, valamint a találkozó rendszeres összehívásáról is megállapodtak.
Hídfő.net.ru | Rafael RamirezRafael Ramirez
A külügyminiszter hozzátette, a csoport véleménye szerint az aktuális olajárak túlságosan alacsonyak, és tartályonkénti százdolláros árat nevezte meg kedvezőnek.
Az orosz energiaügyi miniszter, Alekszandr Novak és Igor Szecsin, a Rosznyeft állami olajvállalat feje is megjelent a gyűlésen. Szecsin nyilatkozatában szintén említette, hogy a csoport megegyezett az olajárak egy évre szóló megfigyelésében, és hasonló találkozások negyedévente történő lehetséges lebonyolításában. Habár az olajárak majdnem tartályonkénti negyven dollárra csökkentek az elmúlt öt hónapban, a Rosznyeft vezetője szerint nem kritikus a helyzet. „Megváltoztathatjuk néhány tőkeigényes projekt kivitelezési periódusát. De ez természetesen hatással lesz az általános olajellátásra.” - tette hozzá.
Szecsin nyilatkozata szerint a Roszneft már 25,000 tartályra csökkentette napi olajtermelését, azonban ez a termelés hatékonyságában történt növekedés és a vállalat részvényeseinek eredményessége miatt történt, amiben a piaci forgalmazás is közrejátszott.
Barack Obama amerikai elnök március 28-án Szaúd-Arábiába érkezett, ahol megpróbálta meggyőzni a szaúdi uralkodót, hogy működjön közre az olajárak leütésében. Ez a látogatás volt az első látható jele annak, hogy az amerikaiak az olajárak leütésével próbálkoznak. Washington az olaj árának manipulálásával akar nyomást gyakorolni Oroszországra: az orosz költségvetés tekintélyes része a szénhidrogének értékesítéséből származik. Az amerikaiak amiatt érdekeltek az olaj árának leütésében, mert az orosz költségvetés bevételeinek csökkentését akarják elérni, hogy az orosz kormány rákényszerüljön a szociális kiadások megvonására. Egy ilyen lépés után Oroszországban ideálisabb lenne a társadalmi közeg a kormányellenes elégedetlenség szítására.
Washington nem is titkolja, hogy rendszerváltást akar kierőltetni Oroszországban. Ha a gazdasági-politikai manipuláció kudarcot vall, arra az esetre a NATO épp jelenleg végzi a szükséges csapatösszevonásokat az orosz határon. Orosz katonai szakértők szerint a NATO két éven belül nyílt offenzívát kezdhet Oroszország ellen.
http://www.hidfo.net.ru/2014/11/27/az-usa-leuti-az-olajarakat-rendkivuli-talalkozo-becsben


Heves gyengüléssel reagáltak az olajexportáló országok (pl. Oroszország, hiszen ez is a valódi célja a bojkottnak) devizái az OPEC döntésére, de az olajvállalatok részvényeit is megviseli a tény, hogy egyelőre úgy tűnik, senki nem tart ellen az olajáresésnek.


Képtalálat a következőre: „kőolaj kép”

Mint üveggolyó....


A mai OPEC-döntés - Az olajkitermelési kvóta megtartása főként Oroszországnak szánt üzenet, mivel az alacsonyabb világpiaci olajárak gazdasági nehézséget okozhatnak az oroszoknak, így még az amerikai olajipar számára is kedvező a döntés, az átmeneti hátrány ellenére. Az OPEC tagországok viszont rendkívül olcsón termelik az olajat, ezért számukra még mindig profitábilis az iparág. A nemzetközi olajárak további csökkenése a magyar piacon is megmutatkozik majd, a benzin ára akár további 10-15 százalékkal is csökkenhet az elkövetkező időszakban. A piac a nyomásgyakorlás ellenére is, a kereslet-kínálat kiegyenlítődése által végül stabilizálódni fog. Ugyan a piac 0,5-1 millió hordós csökkentésre számított, voltak tartásra szóló előrejelzések is. Úgy vélte, a döntés hátterében valószínűleg a termelők eltérő érdekei állnak.


Az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők szerint a termelés szinten tartása mögött az OPEC legerősebb és legnagyobb befolyással rendelkező tagja, Szaúd-Arábia "mesterkedése" állhat. A hirtelen jött eladásokat az egyik szaúd-arábiai miniszter szavai váltották ki. Az olajügyi miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy az OPEC nem fogja csökkenteni a kitermelést, igennel válaszolt. Megfigyelők szerint a szaúdiak abban bíznak, hogy olyan alacsony szintre kerül a kőolaj ára, ami mellett már nem lehet nyereséggel palaolajat kitermelni. Ez pedig - legalábbis elvben - arra kényszerítheti a palaolaj kitermelőket, hogy leállítsák a bányászatot, ami viszont újraélesztené az OPEC egykori nagy befolyását az energiapiacon. Tanulmányok szerint a palaolaj termelése 60 dolláros olajárnál már nem lenne kifizetődő. Az OPEC csütörtöki ülésén úgy döntöttek, hogy nem változtatnak a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvótán, és nem határoznak meg célárat a kőolajra, ami eddig hordónként 100 dollár volt. Egy órával az OPEC döntés után, 17 óra körül a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 3,85 dollár (5,20 százalék) csökkenéssel 70,24 dolláron állt. -


Egyik következménye, hogy tartósan alacsony olajárra kell berendezkednünk, ami az olajexportőr országoknak igencsak fájhat, ugyanis akár komoly költségvetési kiigazításokat is kikényszeríthet tőlük. A negatív hatások hulláma azonnal elérte az ilyen országok devizaárfolyamát, a norvég korona például ötéves mélypontra zuhant a dollárral szemben, de gyengült a rubel és a kanadai dollár is. Szintén nem úszták meg a nagyobb olajvállalatok részvényei, a British Petroleum jegyzései 2,7 százalékot estek, míg a Royal Dutch Shell részvényei 3,9 százalékot. Az esést alapvetően az váltotta ki, hogy a piaci szereplőknek kisebbségi, de jelentős része az OPEC napi 30 millió hordós termelési kvótájának a visszafogására számított, most viszont bebizonyosodott, hogy a befolyásos kartell nem akar belenyúlni egyelőre az aktuális kereslet-kínálat vezérelte árfolyamatba. A világ egészét nézve egyébként a makrogazdasági elemzők többsége határozottan kedvezőnek tekinti az olajáresést. Ennek egyszerűen kifejezve az az oka, hogy az olajexportáló nemzetek inkább megtakarítják a bevételeiket (gondoljuk a szaúdiak dollárban való vagyonfelhalmozására), míg az olajimportőrök alapvetően elfogyasztják, ami élénkíti a gazdaság keresleti oldalát, mindennek egyenlege pedig pozitív a globális növekedés szempontjából.



A ma kezdődő ülés előtt, kedden már összeültek egyeztetni a venezuelaiak, a mexikóiak, a szaúdiak és az oroszok, ám a kitermeléssel kapcsolatban nem döntöttek. Számos exportőr országnak a jelenlegi árfolyam mellett már nem stabil a költségvetése, így igyekeztek ráhatással lenni az OPEC tagországaira.

Gölöncsér Miklós összeállítása