Alekszander Zaharcsenko igéretet tett. A Donyecki Népköztársaság “vonalas kommunistának” kikiáltott miniszterelnöke ma reggel – mondjuk így – eligazítást tartott.
zah
Szlavjanszk, Kramatorszk, Mariupol – és hát a köztes térségek településeinek – felszabadítását igérte. Figyelmeztetett: roppantul kemény harcok fognak következni.
Zaharcsenko ráadásul egy ma délelőtti sajtótájékoztatóján kijelentette: “a fegyvernyugvást Kijev egyáltalán nem tartotta be! Mi többé – kevésbé tartottuk magunkat a megállapodáshoz, de ennek most vége! Tegnap már lepisszentettük őket!”
Zaharcsenko bejelentése meglehetősen sokat sejtető!
Az éjszakai nyugalom után fel is “pezsdült” egy kisséé az élet Donbassz egyes frontszakaszain.
A Gorlovka nyugati peremén lévő milista blokkposztot tüzérséggel támadták a valcmanisták. Egy önvédelmis elesett.
Volnovahától Dokucsajevszk lakott területeit is lőtte a latortüzérség. A helységben hat lakóház megsemmisült. Szerencsére emberéletet nem követelt a támadás, viszont hárman súlyosan megsebesültek.
A “Cserkasszi” latorzászlóalj egyik összpontosítását viszont felfedezték a népköztársaságiak. Egy “Grad” üteg el is végezte a melót.
ham Szétlőtt, kiégett amerikai Hummerek
Nyikisinonál ma reggel újra kezdődött a kimennénk – nem engedünk! – huzavona! Így aztán a latrok továbbra is maradnak.
Tehetetlen dühükben a bérgyilkosok tüzérséggel kezdték lőni Nyikisino romjait, Gorodiscsjét és Kruglikot.
Sztrjukovo és Fascsovka milicista blokkposztjai ellen itézett latortüzér – támadásokban két milicista halt meg ma délelőtt, egy súlyosan megsebesült.
Egyáltalán nem háborús hír, de jó hír: Luhanszk – régióban elkezdték a fogyatékkal élők, és a családfenntartó nélkül maradt kisgyermekesek számára a szociális járadékok folyósítását. Hétfőtől már kézbesíti a posta a nyugdíjakat is. Novembertől pedig megkezdik a hatóságok Újoroszország útlevelének kiadását az igénylők számára.

http://balrad.wordpress.com/2014/10/23/nagy-dobasra-keszulnek-a-donbasszi-onvedelmi-erok/


Alekszej Mozgovoj a DNR-LNR miliciák parancsnoka ma délután Zaharcsenko miniszterelnök kijelentéseivel egybevágó “parancsismertetőjén” bejelentette: a népköztársasági erőknek rövid időn belül el kell érniük a régióhatárokat, és mind a Donyeck, mind a Luhanszk – régiók teljes területeit fel kell szabadítani a kijevi latorhatalom megszállása alól!
kar1
Kijev álnok és durva módon, folyamatosan megszegte a megállapodásokat. Emberek ezrei haltak meg a junta szószegő, agresszív magatartása miatt! Ennek végetvetünk! – jelentette ki Mozgovoj.
Erre mintegy refrénként Jurij Birjukov helyettes hadügyér amiatt síránkozik, hogy minden elfogyott, ami kell egy háborúhoz. Minden számottevő erő Donbasszban! Ám ha ott elveszítünk egy csatát – vége a dalnak! Elveszítjük a háborút is!

Ma dél tájban Mariupolnál harckocsik bevetésével összecsapások kezdődtek.http://balrad.wordpress.com/2014/10/23/valami-lesz/


A napokban indulhat az új ukrán offenzíva

Alexander Zaharcsenko, az Ukrajnából kiszakadó Donyecki Népi köztársaság miniszterelnöke szerint a napokban, de legfeljebb egy hét múlva elindulhat egy új ukrán offenzíva. Arra a kérdésre, hogy mire alapozza ezt az állítást azzal válaszolt, hogy az ukrán hadsereg kezdetektől nem tartja be a fegyvernyugvásban megállapodott visszavonási határozatot. Abban ugyanis megállapodtak a hadviselő felek, hogy valamennyi nehézfegyvert visszavonják a kijelölt határtól 15 kilométer mélységbe. Ennek ellenére az ukránok nehézfegyvereket gyűjtenek össze azokon a pontokon, ahonnan várhatóan az offenzívát fogják kezdeni.
Hídfő.net | Alexander Zaharcsenko
A feltételezés szerint az ukránok célja Donyeck elfoglalása lesz, és ezt egy négy irányból végrehajtott támadással akarják majd végrehajtani. Ennek megfelelően halmozták fel a fegyvereket, valamint Debalcevonál és a donyecki reptér közelében nagy mennyiségű harcjárművet gyűjtöttek össze. A megállapodások szerint először visszavonták ezeket, de egy hét eltelte után folyamatosan kezdték összevonni a fent nevezett gyülekezési körzetekben. Mivel értelmetlen az ellenség közelében feleslegesen állomásoztatni nehéz fegyverzetet, valamint nagy mennyiségű utánpótlást, ennek csak egy jelentése lehet; fel kívánják használni.
Zaharcsenko nem csupán feltételezések alapján nyilatkozott, hanem véleményét alátámasztják lehallgatott ukrán katonai rádióforgalmazások is. Az ukránok az elmúlt napokban több támadást indítottak Donyeck irányába, ennek célja valószínűleg a védelem felmérése.
Egyes jelentések szerint ezeken a gyülekezési körzeteken 10 zászlóaljat gyűjtöttek össze. Az ukrán hadsereg fegyverzeti állománya kevés lenne ahhoz, hogy az egész DNK területét lerohanja, és látható volt a legutóbbi ilyen jellegű offenzíva csúfos kudarca. Ezért valószínűbbnek tartják, hogy a támadást egy nagyobb körzetre fogják korlátozni, és ez Donyeck városa lesz. Annak ellenére, hogy a fegyverszünet hírére többen visszatértek, a város rakétákkal és tüzérséggel lövetése szinte egy napra sem nyugodott el. Most pedig készülnek az ostromra.
Egy nappal korábban Zaharcsenko úgy nyilatkozott, felkészülnek a támadásra (akkor még nem árulta el, hogy Donyeck elleni támadást várnak) azonban hősiesen fognak harcolni, megtörik az újabb offenzívát, és végül visszafoglalják Kramatorszkot, Szlavjanszkot és Mariupolt is.


http://www.hidfo.net/2014/10/24/napokban-indulhat-az-uj-ukran-offenziva