A kínai hatóságok blokkolták az Instagram képmegosztó oldalt az ország teljes területén, miután Hongkongban tüntetések kezdődtek a választási rendszer ellen. A Reuters szerint a hatóságok a Weibo-t - a Twitter kínai megfelelőjét - is feketelistára tették, mivel a felhasználók elkezdtek olyan képeket továbbítani, amin a rendőrök könnygázzal oszlatják a tömeget Hongkongban a tüntetés második napján.
Szombaton tömeges tüntetések kezdődtek a városban, melyet az arab világban lezajlott, nyugati szervezésű "Facebook-forradalmakhoz" hasonlóan a közösségi hálók használatával kezdtek népszerűsíteni a tüntetők. Az utcára vonulók többek közt követelték a választási rendszer "demokratizálását", valamint vélhetően az Occupy Wall Street mozgalom megfelelőjével van dolga a kínai hatóságoknak, mert a tüntetők azzal fenyegetőznek, hogy abban az esetben, ha elmarad a "demokratizálás", a tömeg blokkolni fogja Hongkong pénzügyi központját.
Hídfő.net | Hongkongi demokratizálás
Korábban a tüntetők megpróbáltak betörni a kormányhivatalba, ami ugyan nem sikerült, de a Hongkong Különleges Igazgatású Terület kormányzója már bejelentette, hogy hajlandó a párbeszédre, de csak abban az esetben, ha a tüntetők tartózkodnak az illegális megmozdulásoktól.
Ugyanakkor az ilyen "demokratizálást" követelő kormányellenes megmozdulások a legritkább esetben akarnak párbeszédet folytatni a kormány képviselőjével. Céljuk elsősorban az, hogy akár illegális, utcai megmozdulásokkal is összeütközést provokáljanak ki a rendfenntartással. Az utcai agresszió kiprovokálása elsődleges cél, mert az összecsapásokról posztolt képi anyaggal a közösségi médián keresztül robbanásszerűen megnövekszik az utcára hívott emberek száma. A kínai hatóságok az ebben közreműködő közösségi média blokkolásával valószínűsíthetően nyugati felforgatási kísérletet hiúsítanak meg.
http://www.hidfo.net/2014/09/29/tuntetesek-hongkongban-hatosagok-blokkoljak-kozossegi-mediat


Folytatódik a nyugati felforgatás Kínában – Most Hong Kongon a sor

1_AP50049291633_4262

1. A tüntetések megbénították Hong Kongot

Szeptember 29-én a hong kongi rendőrség arra szólította fel a város üzleti központjait elfoglaló tüntetőket, hogy gyorsan és békésen oszoljanak fel.
Több ezer tüntető, köztük rengeteg közép- és főiskolás diák a második napon is folytatta a demonstrációt az általában legforgalmasabbnak számító Causeway Bay, Mong Kok és Cental területek főbb utcáin.
11_2014-09-28T104456Z_1321107977_GM1EA9S1G0401_RTRMADP_3_CHINA-HONGKONG_7935
A tüntetéseket, – amelyek célja az „igazi demokrácia”, illetve a legfelsőbb kínai törvényhozás Hong Kong alkotmányának fejlesztéséről hozott döntésének visszavonása, – a kínai Államtanács hong kongi és makaói ügyekkel foglalkozó hivatala törvénytelennek minősítette, mivel „aláássák a társadalmi rendet és stabilitást”.
A hong kongi Különleges Közigazgatási Terület kormányzata úgy nyilatkozott, hogy a tömeg lecsillapodott hétfőre és a rohamrendőrséget is kivonták reggelre, miután a rendőrök 87 könnygázlövedéket lőttek ki a demonstrálók feltartóztatására vasárnap éjjel.
3_N047-5842_2854
Hozzávetőleg 41 ember, köztük 12 rendőrtiszt sérült meg, áll a rendőrség hétfői közleményében, amely szerint a rendőrtisztek „önuralmat gyakoroltak” és „szakszerű módon teljesítették a kötelességüket”.
5_AP184223821167_8512
A rendőrség azt állítja, hogy a lehető legkisebb szükséges erővel léptek fel: gumibotokat, könnygázt és paprika sprayt használtak. Azt közölték, hogy a rendőrtisztek nem alkalmaztak gumilövedékeket, ahogyan nem vezettek be éjfél utáni kijárási tilalmat sem. A hong kongi és külföldi sajtó a rendőrség túlkapásait okolja azért, hogy a tüntetések elfajultak és még több ezer ember lepte el az utcákat.
8_N047-5841_545
A rendőrség arra kérte a demonstrálókat, hogy maradjanak nyugodtak, „ne rohamozzák” tovább a rendőrkordonokat és térjenek haza, mivel a hosszú időn át tartó blokád komoly fennakadásokat okozott az emberek napi életvitelében, a tömegközlekedésben, illetve a tűzoltóság és mentők munkájában…
9_AP602604305240_8119

(Ismerős módszerek a kijevi Majdanról. Csakhogy Hong Kong nem Kijev. – Itt most újra feltűnt az “Occupy” mozgalom. Lásd fenti kép – a szerk.)

A hong kongi kormány hétfőn eltörölte az október 1-jei nemzeti ünnep alkalmából a Viktória-kikötőbe tervezett tűzijátékot, mivel arra számítottak, hogy a látványosság megtekintésére legalkalmasabb helyek felé vezető útvonalak, még mindig blokád alatt lesznek.

2. Liang Zhenying: a tüntetések a hong kongiak biztonságát veszélyeztetik

Liang Zhenying, - Hong-Kong kormányzújaA Xinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Liang Zhenying, a kínai hong kongi Különleges Közigazgatási Terület főkormányzója szeptember 30-án kijelentette, hogy a Foglald el a központot! (Occupy Central) mozgalom rendkívül negatív hatással van a hong kongiak életére és a hong kongi gazdaságra is.
Liang Zhenying aznap újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy a tüntetések a hong kongiak biztonságát veszélyeztetik. A hong kongi kormányzat az elmúlt napokban többször is távozásra szólította fel a demonstrálókat, ám minden eredmény nélkül.

3. A Hong Kongban állomásozó kínai hadsereg zászlófelvonási ceremóniát rendezett

Chinese army in Hong Kong
Október 1-én van Kína nemzeti ünnepe, mellyel egyben Hong Kong visszatérését (Handover) is megünneplik. (1997 július 1-én a kínai nemzeti zászlót először vonták fel Hong Kongban, felszámolván ezzel a több mint 150 éves brit félgyarmati státuszt).
Október 1-én reggel hét órakor a kínai nemzeti himnusz hangjaira a Hong Kongban állomásozó kínai hadsereg hivatalos zászlófelvonási ceremóniát tartott.
A ceremónián részt vevő kínai katonák egyöntetűen kifejtették; büszkék azért, hogy Hong Kongban állomásoznak és védelmezik ezt a szép országrészt!
A katonák beszéltek arról is, hogy szigorúan be kell tartaniuk a hong kongi törvényeket és a legjobb tudásukkal teljesítik a Kínai Kommunista Párt parancsait annak érdekében, hogy fokozatosan megerősítsék a Kínai Néphadsereg védelmi szintjét és a katonák harcértékét is.
o9CK4
Ám ezt az ünnepet beárnyékolják a nyugatról gerjesztett tüntetések.
A nyugati háttérerők folyamatos aknamunkával próbálják destabilizálni a Kínai Népköztársaságot. Lázadásokat, tüntetéseket szítanak, terrorakciókat pénzelnek.
Most Hong Kong van műsoron, – Shanghai után a második legnagyobb gazdasági, üzleti és kereskedelmi központ.
De az évtizedek óta folyamatosan lázított Tibetről sem feledkeznek meg. – A Nyugatnak különösen fontos ez a Himalájában lévő kínai tartomány, mivel Kelet-Ázsia, s egyben Kína nagy folyói itt erednek. – S, aki ezen nagy folyók forrásvidékét uralja, – az uralja a folyó mentén fekvő államokat is.
Ugyanígy fontos lenne a Nyugatnak Hszincsiang tartomány is, más néven, Ujgurisztán. Ám Kína sosem fogja odaadni a nyugati hatalmaknak az ebben a tartományban lévő atomkísérleti terepeit és létesítményeit, – mint ahogy az Űrrepülőterét, az ehhez tartozó létesítményekkel sem…
De nem fogja adni azokat a Hszincsiangban található ritka fémlelőhelyeket, melyek a világon már kevés helyen találhatók meg. Az itt bányászható fémek nélkülözhetetlenek a számítástechnikában, a híradástechnikában, – pl. a telefongyártásban is.
Persze, hogy kellenének ezek a természeti értékek és ipari létesítmények a Nyugat oligarcháinak. – Ám a legfőbb céljuk mégis; a Kínai Népköztársaság folyamatos gyengítése.
De Kínának nem okoz különösebb gondot ezeknek a nyugatról pénzelt és irányított felkeléseknek a felszámolása, – s különösképpen nem, a terroristák kézrekerítése sem.
És Kínában még létezik halálbüntetés. Ezeknél sokkal kisebb bűnökért is kivégző osztag elé állítanak bűnösöket. – Például korrupcióért, nemi erőszakért, s kábítószer kereskedelemért.
A védtelen civileket, járókelőket, asszonyokat és gyerekeket gyilkoló terroristáknak, ahogyan ez Ujgurisztánban az utóbbi időben többször is megtörtént, – pedig 100 halál jár a kínai hatóságok szerint. Maximálisan egyet értünk velük.
Urumcsi 2014 május 21

Fenti kép: Ujgurisztán fővárosa; Urumcsi 2014 május 21. A délelőtti órákban két terepjáró hajtott egy piacra, melyek ablakaiból bombákat dobáltak a merénylők, a békésen vásárolgató emberekre. Az egyik autót aztán fel is robbantották. 31 halott és 94 sebesült, – az ujgur szeparatisták áldozata.

Egy hónappal ezen merénylet előtt pedig, az urumcsi a vasútállomáson késsel és bombákkal támadtak az utasokra az ujgur terroristák. A két merénylő később életét vesztette. 79-en sérültek meg.

Források: CRI – China Radio International, Time.com – Fotók: Ruvr.ru, Xinhua, Weibo