Alexander Stubb finn kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy az energetikai együttműködés Oroszországgal "kölcsönös érdekeken" alapul, és nem cél a "függőségek teljes felszámolása". Ugyanakkor az EU a közép- és hosszú távú energetikai stratégiája átgondolására kényszerülhet, ha Oroszország nem hagy fel a jogsértéssel Ukrajnában. A német kancellár szerint fenn kell tartani az Oroszországra kifejtett politikai nyomást, a gazdasági szankciók feloldása pedig "nagyon távol van", mert az ukrajnai helyzetről "sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy kedvezően alakul". Mármint nyugati-atlantista szempontból.

Angela Merkel hozzátette nagy felismerését, miszerint a bolsevik Szovjetunióhoz hasonlítja a mai putyini "nemzeti-szocializmust": az egykori NDK-ban élve megtapasztalta, hogy az elnyomó rendszer bukásához 40 év kellett, aminek az az üzenete, hogy kitartásra van szükség a szankciókhoz, és nem érdemes 4 hónap után arról beszélni, hogy elérik-e a kívánt hatást.
Merkeli feltételek

Hangsúlyozta: a kelet-ukrajnai válság kezeléséhez "valódi" fegyvernyugvásra van szükség;
* a donyecki és
* luhanszki régióban.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közreműködésével;
* a szabad voksolás feltételeinek megfelelő választásokat kell tartani,
* valamint biztosítani kell, hogy Oroszország ne támasszon további területi igényeket.


Alexander Stubb a tájékoztatón kiemelte, hogy országának igen hosszú közös határa van Oroszországgal, de teljes mértékben támogatja az ukrán válságban követett uniós politikát. Arra a kérdésre, hogy Finnország csatlakozhat-e a NATO-hoz, azt mondta, hogy Finnország és az észak-atlanti szövetség partneri viszonya Norvégia és az EU kapcsolatához hasonlóan mély és kiterjedt, a finn nyilvánosságban pedig téma az esetleges csatlakozás. Ugyanakkor a jelenlegi kormányzati ciklusban az ügy nem emelkedik a politika napirendjére. Egy ilyen kérdést "jó időjárási viszonyok között kell elővenni, és rossz időben nem kell vele kiemelt helyen foglalkozni" - mondta a finn kormányfő.

Bíró Dalma