Harkov városában az Ukrajna területi egységéért tüntető szélsőjobboldal ledöntötte Lenin szobrát. A tüntetők egy felvonulás után hozzáfogtak a rögzítések módszeres eltávolításához, majd egy kötéllel lehúzták a szobrot az állványról. A rendőri erők figyelemmel kísérték az eseményeket, de nem avatkoztak közbe.
Korábban a rendőri vezetők tárgyalásokat folytattak az "Ukrajna területi egységéért" megmozdulást szervező Jobb Szektor képviselőivel, melynek során azzal a kitétellel engedélyezték a felvonulást, hogy az legális keretek közt marad.
A Lenin-szobor ledöntése miatt így eljárást indítottak, huliganizmus vádjával. Mindenki, aki a felvételeken látható és részt vett a rongálásban, 5 év börtönbüntetéssel kell szembenézzen a hatályos törvények szerint. A rongálók közt egyesek azonban súlyosabb büntetést is kaphatnak; többen ugyanis a Nemzeti Gárda soraiban szolgálnak, Arszen Avakov belügyminiszter pedig közvetlen parancsot adott ki a rongálás befejezésére, amikor a rögzítések eltávolításába kezdtek. A Nemzeti Gárda soraiban működő jobbszektorosok így parancsmegtagadást is elkövettek a szobor ledöntésével.
A belügyminiszter ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szobor eltávolításának ügye már folyamatban volt, a rongálás elkövetése nélkül is el lett volna távolítva a köztérről. A Jobb Szektor korábban számos Lenin-szobrot ledöntött már Ukrajna területén, a most hétvégén ledőlt szobor volt a legnagyobb egész Ukrajnában.